Dopredsjednik Federacije Pudarić i potpredsjednik RS-a Suljkanović boravili u Zeničko-dobojskom kantonu

Danas su Zeničko-dobojski kanton posjetili Svetozar Pudarić, dopredsjednik Federacije BiH i Enes Suljkanović, potpredsjednik Republike Srpske. Oni su sa premijerom Fikretom Plevljakom, te ministrima Amrom Babić (finansije), Senkom Balorda (zdravstvo) i Mirkom Trifunovićem (socijalna politika i izbjeglice) razgovarali o primjeni kantonalnog Zakona o raseljenim licima i povratnicima. S obzirom da su dopune ovog Zakona na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na pomenutom sastanku u sjedištu Kanton,a sumirani su rezultati inicijative federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice,  da se povratnicima u Republiku Srpsku omogući trajnije korištenje specijalnih prava koja su kao raseljena lica imali u FBiH odnosno kantonima.

Enes Suljkanović, potpredsjednik RS-a istakao je da su povratnici na teritoriju Republike Srpske izuzetno ranjiva kategorija te da je potrebno donijeti odluku od strane nadležnih kantonalnih organa kojom bi se normativno-pravno reguliralo pitanje zadržavanja  prava koja su dosad koristili. Tu se misli prije svega na ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite kao i zaštite civilnih žrtava rata, porodica s djecom, zatim prava na zdravstvenu zaštitu i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Naime, dosad su povratnici ostvarivali ova prava najduže šest mjeseci nakon povratka u prijeratna prebivališta, a sada bi to bilo trajno, odnosno do potpunog ispunjavanja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma.

Dopredsjednik Federacije Svetozar Pudarić kazao je kako je ova inicijativa federalnog Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice već usvojena u Sarajevskom kantonu, slične aktivnosti se već provode i u Tuzlanskom, a sada su na dnevnom redu i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Premijer Plevljak istakao je da je Vlada Kantona već razmatrala dopune ovog Zakona te da očekuje da će te dopune, nakon rasprave, usvojiti i poslanici na sutrašnjoj  Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net