OO SDP Tešanj: Reagovanje

Što je više klevete i laži SDP nam miliji i draži

Poštovani građani općine Tešanj,

u cilju tačnog informisanja građana općine Tešanj Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj javnost želi upoznati o sljedećem:

U svom Reagovanju objavljenom, između ostalog i na lokalnom tešanjskom portalu tesanj.net http://tesanj.net/2011/11/03/oo-sda-reagovanje/#comment-417 , SDA na ne primjeren, drzak i bezobrazan način proziva SDP. Umjesto da odgovori na neka pitanja postavljena u našem ranijem Saopćenju http://tesanj.net/2011/11/02/saopcenje-za-javnost-13/ SDA obmanjuje javnost ne želeći da građanima naše Općine kaže pravu istinu o dešavanjima na 33. sjednici OV Tešanj, a koju su građani mogli pratiti u direktnom prijenosu lokalne televizije. Lokalna SDA ne može prežaliti poraz na proteklim izborima, na kojima je SDP u Tešnju odnijeo pobjedu, i ne može shvatiti da su prijdlozi i inicijative koje dolaze od SDP-a izraz i volja građana općine Tešanj i da nisu plod isfrustriranih SDP-ovaca.

SDA u svom Reagovanju kaže da inicijative i i pitanja SDP-a nemaju nikakvu svrhu, čime SDA još jednom pokazuje da im je briga za građanima na posljednjem mjestu, te ćemo s toga nabrojati inicijative i pitanja koje je SDP aktualizirao na zadnjoj sjednici OV Tešanj:

– uređenje korita rijeke Radušice u MZ Rosulje;
– izmještanje stočne pijace u Tešanjci;
– sanacija klizišta na mezarlucima Agići u MZ Rosulje;
– provedbe iz Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja Općine Tešanj za 2008. godinu;
– odbair najpovoljnijeg kupca državne imovine za poslovne namjene;
– izrada Poslovnog vodića za investitore na općini Tešanj;
– izmjena i dopune odluke o građevinskom zemljištu i dr.

Pitamo građane općine Tešanj da li pokrenute inicijative i pitanja imaju svrhu ili nemaju, kako to tvrdi lokalni SDA???

Pojasnit ćemo samo zadnju nabrojanu Inicijativu SDP-a o izmjeni i dopuni Odluke o građevinskom zemljištu. Ovom Inicijativmom SDP je tražio da se naknade za uređenje građevinskog zemljišta smanjuju sljedećim populacijama:

– pripadnicima Oružanih snaga BiH 91.-95. godine umanjenje naknade do 70%,
– porodicama šehida i poginulih boraca umanjenje naknade 70 % i
– socijalno ugroženim licima umanjenje naknade 50%.

Glasovima SDA i BPS ova Inicijativa je odbačena, a među onima koji su ovu Inicijativu odbacili je i Esmir Subašić dobitnik „Zlatnog ljiljana“.

SDP poručuje; da će uvijek biti dio rješenja, a nikako problema, i da će svojim konstruktivnim djelovanjem u OV Tešanj doprinositi kvalitetnijem i pravednijem životu građana naše Općine.

PRILOG: Izlaganje vijećnika Vedrana Kasera koje je Načelnik Općine Tešanj gospodin Fuad Šišić uporedio sa izlaganjem rušilačkih snaga Bosne i Hercegovine u Skupštini BiH 1992. godine.

Komisja za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

U nastavku možete pročitati: Izlaganje vijećnika Vedrana Kasera

Stav SDPBiH Tešanj o Upravnim odborima JU Bolnica, Dom zdravlja i Apoteka

Član 64. zakona o zdravstvenoj zaštiti precizira se da: Upravni odbor zdravstvene ustanove u svojini općine ima tri (3) člana i čine ga predstavnici:
– osnivača – jedan (1) član
– stručnih radnika zdravstvene ustanove – jedan (1) član
– kantonalnog mnistarstva – jedan (1) član

Predsjednike i članove upravnog odbora zdravstvene ustanove imenuje i razrješava općinsko vijeće a na prijedlog općinskog načenika.

Bliže kriterije za imenovanje u upravne odbore zdravstvenih ustanova u svojini općine utvrdjuje općinsko vijeće na prijedlog općinskog načelnika.

Članstvo u upravnim odborima odražavati će ravnomjernu zastupljenost oba spola.
Na osnovu člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH neupitno je da jedan član UO zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Općina Tešanj, predstavnih Ministarstva zdravstva ZDK. U svom prijedlogu Općinski načelnik je očito ignorisao i zakon i nadležnost Kantonalnog ministarstva. Načelnik se u svom prijedlogu može pozivati na neke formalne razloge, ne dorečenosti zakonske regulative (Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zakon o ustanovama, propisima o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH), ali istina nije tu, kao ni suština ovakvog prijedloga. Istina je da Načelnik čak ni jednog člana od tri ne može da predloži ako nije isključivo njegov kandidat. Na ovaj način se pokazuje sila i dominacija od strane Načelnika, nedostatak bar malo volje za uvažavanje drugih subjekata, već nije konsultovao radnike za njihov izbor člana UO, jer je i tu smatrao da mora imati isključivo svog kandidata. Ovakvi autokratski i totalitarni potezi će se vjerovatno negativno odraziti i na saradnju i komunikaciju općinske vlasti i Kantonalne vlade jer je Načelnik eliminisao prijedlog Ministrice zdravstva u Vladi ZDK, a što može imati posljedice za cijelu općinu Tešanj. Osim što je ignorisao Zakon, Načelnik je ignorisao i Ministarstvo zdravlja ZDK koje je odgovorno za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, njihovo finaciranje i provođenje neophodnih reformi u zdravstvu.

Ovakav prijedlgo za članove UO Opće bolnice, Doma zdravlja i Apoteke može proizvesti i političke i ekonomske posljedice po Općinu Tešanj a za koje će isključivo biti odgovoran Načelnik Općine Tešanj.
Ovo su razlozi zašto Klub vijećnika SDPBiH neće podržati prijedlog Općinskog načelnika.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *