Saopćenje za javnost

Vedrana Kasera-Bosanca i Hercegovca Načelnik Općine Tešanj uporedio sa ratnim zločincemOpćinska organizacija Foruma mladih SDPBiH Tešanj izražava svoju zabrinutost zbog dešavanja na 33. sjednici OV Tešanj održanoj 31.10. 2011. godine, kao i svega onoga što je uslijedilo nakon toga.
Da podsjetimo tu sjednicu OV su obilježili ekscesi Općinskog načelnika, posebno zastrašujući je bio verbalni napad na mladog vijećnika SDP-a Vedrana Kasera, kojeg je Načelnik Općine Tešanj godpodin Fuad Šišić uporedio sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.
Postavlja se pitanje dali je ovakvo ponašanje primjereno za nosioca izvršne vlasti, te kakvu to sliku o Općini Tešanj šaljemo javnosti?
Po mišljenju Foruma mladih SDPBiH Tešanj ovakvo ponašanje je neprimjereno, necivilizirano i krajnje nedopustivo, te narušava ugled Općine što bi moglo dugoročno gledano imati negativne posljedice po Općinu, ali i sve građane.
Šta je to dovelo do ovakve reakcije Načelnika?
Vijećnik Vedran Kaser je iznoseći stav Kluba vijećnika SDP u OV Tešanj o Upravnim odborima JU Bolnica, Dom zdravlja i Apoteka upozorio na slijedeće:

„Na osnovu člana 64. Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH neupitno je da je jedan član UO zdravstvenih ustanova, čiji je osnivač Općina Tešanj, predstavnih Ministarstva zdravstva ZDK. U svom prijedlogu Općinski načelnik je očito ignorisao i zakon i nadležnost Kantonalnog ministarstva.
Ovakvi autokratski i totalitarni potezi će se vjerovatno negativno odraziti i na saradnju i komunikaciju općinske vlasti i Kantonalne vlade jer je Načelnik eliminisao prijedlog Ministrice zdravstva u Vladi ZDK, a što može imati posljedice za cijelu općinu Tešanj. Osim što je ignorisao Zakon, Načelnik je ignorisao i Ministarstvo zdravlja ZDK koje je odgovorno za funkcionisanje zdravstvenih ustanova, njihovo finaciranje i provođenje neophodnih reformi u zdravstvu.
Ovakav prijedlgo za članove UO Opće bolnice, Doma zdravlja i Apoteke može proizvesti i političke i ekonomske posljedice po Općinu Tešanj, a za koje će isključivo biti odgovoran Načelnik Općine Tešanj.“

Na ove dobronamjerne i krajnje opravdane primjedbe Načelnik je reagovao veoma oštro i izrekao apsurdnu, te krajnje moralno upitnu konstataciju usporedivši ovaj govor sa govorom ratnog zločinca Radovana Karadžića u Skupštini RBiH 1992. godine.
Mi u Forumu mladuh osjećamo moralnu i svaku drugu obavezu da stanemo u odbranu ličnosti, časti i dostojanstva našeg kolege i prijatelja Vedrana Kasera od ovakvih skandaloznih izjava i postupaka Općinskog načelnika.
Osim Načelnika, reagovali su i vijećnici SDA, osuđujući govor Vedrana Kasera, ali niko od njih se nije osvrnuo na riječi izrečene od strane Općinskog načelnika.
Nije trebalo dugo da se putem interneta proširi montirani video, nepoznatog autora koga je inspirisao Načelnikov govor, usporedbe Vedrana Kasera sa Radovanom Karadžićem.

Ovom prilikom moramo podsjetiti da je upravo ova vladajuća većina početkom godine smijenila Vedrana Kasera sa mjesta predsjedavajućeg OV Tešanj, ne prihvatajući rezultate popisa stanovništva iz 1991. godine.

Forum mladih najoštrije osuđuje ovakve postupke jer narušavaju osnovne principe specifičnosti našega društva imajući za cilj podizanje tenzija i odvraćanje pažnje od ključnih problema sa kojima se suočava naša općina.

Forum mladih SDPBiH Tešanj

O Tesanj Net