Prva liga FBiH: Sudija pobjegao u šumu, krvavi igrači ležali na terenu

Utakmica 14. kola Prve lige FBiH Omladinac – Čapljina (1:1), odigrana u Mionici prošle subote, nije donijela fizički napad samo na predstavnike gostiju, nego i sudije, od kojih je posebno zanimljiva priča glavnog arbitra susreta Drage Tabaka iz Tomislavgrada, koji je potpuno nezaštićen spas tražio bijegom izvan stadiona, piše portal Relax Livno.

”Od samog dolaska na stadion domaćini na čelu s direktorom Miralemom Kamberovićem i šefom osiguranja Huseinom Hurjakovićem su nam dali do znanja da će biti nereda u slučaju da Omladinac ne pobijedi, a za koje oni neće odgovarati. A na početku utakmice jedan igrač mi je rekao da će tako biti bez obzira kako se utakmica završi”, rekao je Drago Tabak.

Prema navodima Tabaka sigurnost na utakmici je bila na vrlo niskoj razini.

”Oko terena je bilo dosta ljudi koji su bili naoružani noževima, palicama, sjekirama. Već oko 15. minute sam tražio da se oni odmaknu, jer su vršili pritisak na prvog pomoćnika Berislava Vrdoljaka iz Livna. Moje težnje su bile objektivno suđenje, ali kada sam vidio da mi je “glava u torbi”, bio sam naklonjen domaćinima”,  priznaje Tabak.

”Oni su bili glavni poticatelji svih nereda. Već oko 70. minute direktor Omladinca Kamberović je otvorio ulaz s tribina stadiona i dopustio navijačima da dođu pred svlačionicu, gdje su nas čekali poslije utakmice. Po mojoj procjeni bilo ih je oko 200. S centra terena prvi su po okončanju meča krenuli nogometaši Čapljine koje su domaći, prema svjedočenju Tabaka, odmah napali pred svlačionicom.

”Vidio sam trenera i jednog igrača Čapljine krvave na zemlji. U tom haosu je pet – šest policajaca koji su ostali s nama sucima krenulo prema svlačionici. Uz nas je ostao samo jedan pa je to navijačima bila prilika za napad.”

Drugi pomoćnik Bonislav Perković (Tomislavgrad) je u naletu navijača dobio udarac palicom od kojeg se onesvijestio.

”Neki od navijača su pozivali da me ne diraju, “jer su imali najbolje suđenje dosad”, dok su drugi prijetili da će “ubiti ustašu”. Osjetio sam da sam moram spašavati živu glavu, pobjegao sam na suprotnu stranu od svlačionice i izvan stadiona.”

Na samom terenu udarce su dobili i prvi pomoćnik Berislav Vrdoljak te četvrti sudac Danijel Zrnić iz Zenice.

”Mislio sam da će pedesetak navijača koji su me progonili odustati kada iziđem izvan stadiona, ali su nastavili. Trčao sam otprilike dva kilometra kroz šumu, stigao do nekih kuća, gdje me jedna gospođa sklonila u šupu. Na isto mjesto su stigli i progonitelji, ali su usmjereni na krivi trag. Ta gospođa im je rekla da sam otrčao dalje. Njen muž me je kasnije uveo u kuću gdje nije dopustio da uđu napadači, koji su se ponovno pojavili sumnjajući da sam tu. Kontaktirao sam policiju i nakon nekih dva sata ispraćen iz Mionice”, rekao je o svom strašnom iskustvu Drago Tabak, piše pomenuti portal.


Preuzeto s Dnevni avaz

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *