Nikić sa bh. nadama oduševio Špance

Nedavno je legendarni bh. fudbalski as i dojučerašnji šef stručnog štaba TOŠK-a Nikola Nikić sa bh. nadama gostovao u Španiji. Zamolili smo legendarnog Nikića da nam prenese iskustva sa gostovanja u Španiji?

Koji je povod vaseg gostovanja u Španiji?

Odkako nisam selektor mlade bh. selekcije, naši fudbalski talenti lakše mogu osvojit Kilimandžaro,nego doći u neku našu selekciju, još ako si kokuz to već postaje gvordijev čvor i to je bio povod da odemo na Nou Kamp i Bernabeu i da odigramo koju tekmu sa vršnjacima iz zemlje svjetskih i evropskih prvaka.

U kojim ste klubovima bili i kakve nosite dojmove iz zemlje u kojoj se igra najatrativniji fudbal na svijetu?

Bili smo u kampu Atletico Madrid i gledali trening utakmicu između prve ekipe Atletica koju vodi slavni argentinac Diego Simone i B tim Atletica koji vodi legenda i kapiten Atletica u vrijeme kada su bili šampioni i pobijednici Kupa Španije Milinko Pantić. Obišli smo slavni Bernabeu na kome su igrali i igraju Ronaldo, Kaka, Rivaldo, Zidan, Ronaldinjo i drugi velikani svjetskog fudbala. Utiske koje nosimo teško je riječima opisati, to se mora doživjeti i vidjeti!

Koje su to bh. nade bile sa vama i možete li izdvojiti nekoga koji vas je posebno oduševio?

Radomir Antić jedini je trener trenutno na planeti koji je trenirao tri najveća španska fudbalska kluba, Real, Barcelonu i Atletico Madrid. Pozvao me da dovedem 2-3 omladinske selekcije, a pošto Modriča Maxima nema tako kvalitetne sve tri selekcije a teško ih je i skupiti, jer su djeca na pauzi, pozvao sam svoje kolege iz okruženja da mi pomognu i uspio sam sastaviti dvije dobre selekcije kadeta i juniora, mada su djeca skoro dva mjeseca bila na pauzi. Pored momaka iz Modriče, tu su bili majstori iz Tešnja, Srebrenika, Orašja, Odžaka, Dubice, Dubokog Potoka, Banovića, Gračanice, Zvornika, Bijeljine, Brčkog, Gradačca i Doboja. Teško je nekoga posebno izdvojiti, jer su svi odigrali dvije fenomenalne utakmice i kad bih ocjenjivao svima bih dao dobre devetke ali sigurno da je gospoda koja je gledala mečeve, Antić, Alvarez, Lopez, legende Atletica, slavni Diego Simeone i kapiten te slavne generacije Milinko Pantić, čija bista krasi muzej Atletica, mogla da uživa u fudbalskim čarolijama, Harisa Kurdića, braće Sabina i Sadina Bašić, Gorana Andrića, Miloša Ilića, Ive Lujića, Maria Dragića, Hodaja Dritona, Matea Matičevića, braće Plančića, Semira i Ele Alatića, Daria Mlađenovića i ostalih bosanskih virtouza na fudbalskom terenu.

Kako ste vi lično doživjeli susret sa Antićem, Pantićem i drugim španskim fudbalskim velikanima?

Sve ovo što smo doživjeli na ovoj sportskoj ekskurziji nemoguće je riječima opisati, sve što bih rekao malo bi bilo. Kada dođete na slavni Bernabeu i razgledate ga, poslije mirne duše možete reći sad mogu i umrijeti, jer ljepše sportske atrakcije na planeti nema (samo da napomenem ja sam fan Reala). Ja, Miralem, Ranko i Dalibor smo bili gosti kod gospodina Antića u njegovoj vili u centru Madrida. Bili smo na treningu Atletica, koji je vodio slavni Diego Simeone, bili smo sa Milinkom Pantićem trenerom B tima Atletica, gospoda Manuelom Alvarezom i Rafa Lopezom predsjednikom i direktorom Deportivo Kanallis kluba sa kojim smo igrali u centru Madrida i koji su u upravnoj strukturi Real Madrida, inače ovaj klub je filijala slavnog Reala.

Šta za mlade igrače znači jedno ovakvo iskustvo?

Za mlade igrače ovo je doživljaj za sva vremena. Ovo se desi jednom ili dva puta u životu, posjetiš slavni Bernabeu, igraš protiv filijale još slavnijeg Reala a uz to kadeti odigraju neriješeno a juniori dobiju 2:0 (Kurdić i Ilić strijelci – o.a.) i to ekipu koja igra sa Realom, Atleticom, Saragozom, Betisom, Getafeom i drugim,i koja je u jeku takmičenja a mi ni pripreme nismo još počeli, to samo kazuje kakvi smo fudbalski talenti i kakav nam je potencijal. I što kaže dobra stara narodna,daleko od očiju,daleko od vatre.

Nikola Nikić želio je da se zahvali svojim domaćinima slijedećim riječima. Svi mi koji smo bili u Španiji, zahvaljujemo se ljudima koji su nam bili na usluzi, ali jedan čovjek zaslužuje sve pohvale, Radomir Antić, ljudska gromada, postenjacina, čovjek sa naših bosanskih prostora, čovjek koji je trenirao jedini na planeti tri najveća španska kluba. Bio nam je na usluzi kao da smo najrodjeniji! Nadamo se da ćemo imati nekada priliku da gospodina Antića pozovemo da bude naš gost. Jos moram da napomenem da je navečer na španskoj televizij poslije intervjua sa gospodinom Antićem spiker rekao da je fudbalska selekcija iz Bosne pobijedila filijalu Real Madrida (Deportivo Kanallis) 2:0. Ovom pobjedom izvadili smo ulaznicu da možemo, tako mi je rekao Antić, kad god budemo htjeli da odigramo u kampu Real Madrida sa njihovim pionirima,kadetima i juniorima, a to je njemu predložio gospodin Manuel Alvarez, predsjednik Deportivo Kanallis i član u upravnoj strukturi Rela, koji je bio oduševljen našom igrom i ponašanjem na utakmici. – rekao je Nikić, koji je prilikom našeg sajta pozdravio Atomce.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *