Oko 150 planinara ni kiša nije spriječila u pohodu

Iako je kiša počela da pada od ranih jutarnjih sati, nije uspjela da poljulja volju planinara iz nekoliko gradova BiH da se okupe u Tešnju na prvom planinarskom pohodu na našem prostoru koji je organiziran u povodu obilježavanja 4. Aprila, dana otpora fašizmu općine Tešanj.
Okupljanje do 9 :00 sati, zatim je usljedilo obraćanje predsjednika PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj Dženaid Brkića, pa se okupljenim planinarima obratio pomoćnik načelnika općine Tešanj, gosp. Suad Huskić, a potom su Muhamed Jahić (Porodice šehida i poginulih boraca), Suad Huskić (predstavnik Općine Tešanj) i Dženaid Brkić (predsjednika PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj) položili cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Nakon toga u organizovanoj koloni vozila su se uputili prema Jablanici, gdje počinje planinarska staza
Jablanica – Oruče – PD Ošve.

U 10:00 sati, nakon okupljanja u Jablanici, krenuli su lagano prelijepom stazom prema Oručama.
U 12:30 sati, stižemo na Oruče gdje su nas mještani dočekali sa vrućim čajem i toplom riječi.
Uslijedilo je ponovno obraćanje predsjednika PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj, a potom i polaganje cvijeća na spomenik zlatnom ljiljanu, rahmetli Hajrudinu Hajdići – Hajri.
Nakon polaganja cvijeća i obraćanja, planinari su se vratili do Kiseljaka, gdje je u restoranu OAZA organiziran grah za u česnike pohoda, zabava uz muziku i podjela zahvalnica za društva.
Na ovaj pohod se odazvalo 8 planinarskih društava, učenici gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“, učenici Mješovite srednje škole Maglaj, kao i nekoliko udruženja iz naše Općine, sve ukupno oko 150 učesnika pohoda.

PLANINARSKA DRUŠTVA:
PSRU „Natura“ Zenica, PSD „Smajlovac“ Maglaj, PD „Konjuh“ Tuzla, PSD „Gradina“ Gradačac, PD „Svatovac 47“ Lukavac, PD „Tvrtkovac“ Zenica, PD „Tajan“ Zenica, PD „Mladost“ Zenica

UDRUŽENJA:
Mladi crvenog križa Tešanj, LD Kiseljak Tešanj, UNF Tešanj

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na prvom pohodu, a zahvala ide i firmama, društvima, ustanovama i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli i podržali organiziranje pohoda.

Učesnici su pohod ocjenili vrlo uspješnim, a mi im se ovim putem zahvaljujemo na posjeti i lijepom druženju.
Do sljedećeg planinarskog pohoda VEDRO!!!

Dženaid Brkić, prof.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *