Radna posjeta firmi MADI d.o.o.

Predstavnici nezavisne novinske agencije ONASA iz Sarajeva na čelu sa direktoricom Elvirom Begović i predstavnicima općine Tešanj predvođeni načelnikom Fuadom Šišićem boravili su u radnoj posjeti firmi Madi.

Glavni razlog posjete bio je intervju s direktorom proizvodnje Madija Edinom Jabandžićem od strane ove medijske kuće.
Pored toga obavljeni su i razgovori o eventualnoj budućoj saradnji u pogledu informisanja šire javnosti o svim aktivnostima koje su vezane za firmu Madi.

Nezavisna novinaska agencija ONASA osnovana je 1994. godine s ciljem informisanja domaće i strane javnosti o događajima u BiH, regionu i svijetu.

Komisija za informisanje Madi d.o.o. Tešanj

U nastavku možete pročitati kompletan intervju koji je objavljen na http://www.onasa.com.ba

INTERVJU: DIREKTOR PROIZVODNJE U KOMPANIJI MADI D.O.O. TEŠANJ EDIN JABANDŽIĆ

Razgovarao: Adis BRDARIĆ

TEŠANJ, 15. MAJA (ONASA) – Direktor proizvodnje u kompaniji Madi d.o.o. Tešanj Edin Jabandžić, u intervjuu za Agenciju ONASA govori, između ostalog, o poslovnim rezultatima kompanije, zatim o investicijama, učešću na Sarajevo Business Forumu 2012., novim zapošljavanjima radnika, poslovnim planovima…

ONASA: Kako ocjenjujete proteklu poslovnu godinu? Kako je “Madi” poslovao i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

JABANDŽIĆ: Kada je u pitanju protekla poslovna godina moram reći da je ona za firmu Madi bila izuzetno uspješna. Mi smo zaključno s 31. decembrom 2011. godine ostvarili promet od oko 33 miliona KM, i to je bila najuspješnija poslovna godina od osnivanja firme.
U 2011. godini izvršili smo privatizaciju i Veterinarske stanice Tešanj čiji smo sada stoprocentni vlasnici, te smo kupili i firmu Sloga u stečaju za vrijednost od gotovo 2.000.000 KM. Pokazatelj da smo u 2011. godini otvorili čak 40 novih radnih mjesta, daje nam za pravo da kažemo da smo imali izuzetno uspješnu poslovnu godinu.

ONASA: Možete li najaviti novu investiciju, proizvod ili projekat koji planirate realizirati u ovoj godini?

JABANDŽIĆ: Kupovinom pomenutih firmi Madi je preuzeo obavezu investiranja i razvoja. Mi smo već izvršili rekonstrukciju objekata Veterinarske stanice Tešanj, ali i obnovili svu neophodnu opremu za pružanje veterinarskih usluga. Početkom 2012. godine kupili smo i pustili u funkciju inkubatorsku stanicu, tako da planski idemo prema ostvarivanju cilja da cjelokupna proizvodnja Mesne industrije Madi bude zaokružena pod nadzorom stručnjaka naše firme.
U tekućoj godini investirat ćemo i u novokupljenu firmu Sloga, a plan je da se kompletna proizvodnja Mesne industrije Madi u dogledno vrijeme izmjesti na tu lokaciju, koja će nam pružati znatno bolje uslove za proširenje proizvodnih kapaciteta i osvajanja novih tržišta. U finalnoj smo fazi završetka radova i na vlastitom tržnom centru kapaciteta 4.700 m2, koji bi također trebao biti pušten u funkciju u tekućoj godini. Kada su u pitanju novi proizvodi moram reći da mi u ovom momentu imamo prilično dobro zaokružen asortiman vlastitih proizvoda od svježe piletine, kobasica, hrenovki, salami, pa do dimljenih proizvoda. Što se proširenja tiče, planski je predviđeno da uskoro na tržište plasiramo i Madi paštetu, tako da ćemo vrlo brzo tim proizvodom popuniti vlastitu ponudu.

ONASA: Na koja tržišta plasirate proizvode i planirate li u narednom period izlazak na nova tržišta?

JABANDŽIĆ: Mesni proizvodi firme Madi d.o.o. Tešanj u ovom momentu plasiraju se samo na tržište BiH. Moram reći da svakodnevno dobijamo upite za izvoz naše robe naročito iz zemalja Bliskog istoka i arapskog svijeta, što je i realna šansa. Razlog tome je i HALAL certifikat koji posjedujemo, a koji podrazumijeva skup primjenjenih postupaka u procesu proizvodnje kao i ukupne karakteristike proizvoda koje su u skladu s islamskim propisima i određuju proizvod ili uslugu prihvatljivu za korištenje ili konzumaciju muslimanima. Narod sa Bliskog istoka sa druge strane ima i određene simpatije prema narodu iz BiH i smatraju da imaju obavezu i želju da pomognu narodu BiH i na ovaj način.
Tržište Bliskog istoka je deficitarno sa proizvodima od pilećeg mesa, zbog klime koja vlada na ovom području. Iz tog razloga, firma Madi će nastupiti i na predstojećem Sarajevo Business Forumu (SBF) gdje ćemo tražiti sufinasijera za novu klaonicu. Naš zahtjev, odnosno projekat sa kojim ćemo istupiti na Forumu, je relativno realan. Madi d.o.o. učestvuje sa tri miliona eura. Tražimo investitora koji će uložiti dva, odnosno tri miliona eura. Madi u ovaj projekat ulazi sa ozbiljnim učešćem u omjeru 60/40 posto. Zbog toga, pri selekciji projekata koja se vrši u Sarajevu, naš projekat je plasiran na prvo mjesto. Istovremeno, na ovaj način će se osnažiti i veza između proizvođača i investitora koji će se u ovom slučaju “boriti” da se roba izveze i proda na ovom tržištu.
Izmještanjem proizvodnje firme Madi na novokupljenu lokaciju, steći ćemo uslove za puno veći obim proizvodnje, tako da već sada radimo na ozbiljnim pripremama za izvoz robe. Određene poteškoće za izvoz svih proizvoda iz BiH, pogotovo onih animalnog porijekla predstavljaju i uslovi i standardi EU, koji su prema zemljama kao što je BiH postavljeni tako da ih je praktično nemoguće ispoštovati. Svi zajedno, od privrednika do političara, moramo se uključiti kako bi takve poteškoće maskimalno otklonili.

ONASA: Ko su najznačajniji partneri kompanije Madi?

JABANDŽIĆ: Kroz dugogodišnje poslovanje firma Madi d.o.o. Tešanj je stekla veliki broj partnera s kojima je ostvarila izuzetno dobru saradnju. Nekoliko godina spadamo među najveće dobavljače sirovina jednog od najvećih brendova u mesnoj industriji na ovim prostorima firme Argeta. Pored Argete sirovinama snabdjevamo i brendove poput Perutnine Ptuj i Menproma. Kada je riječ o kupcima mesnih proizvoda firme Madi ih u ovom momentu ima 600. Među najveće partnere i kupce spadaju Tuš, Konzum, Bingo, Atom Sarajevo, Šulter Sarajevo, Đurić Derventa, Srda Zenica, Pašalić Zenica, ali i mnogi drugi.

ONASA: Koje certifikate za kvalitet posjeduje Madi?

JABANDŽIĆ: Kako bi se što više približili evropskim normativima u prehrambenoj industriji Mesna industrija Madi d.o.o. Tešanj implementirala je sve standarde preporučene od stručnih osoba u ovoj oblasti. U ovom momentu posjedujemo standarde: ISO 9001:2008, HACCP I HALAL.

ONASA: Koliko kompanija ima zaposlenih radnika i planira li uskoro otvaranje novih radnih mjesta?

JABANDŽIĆ: Kompanija Madi d.o.o. Tešanj zajedno sa Veterinarskom stanicom u ovom momentu ima oko 170 zaposlenih. U posljednje dvije godine Madi je doživio naglu ekspanziju, tako da je u 2010. i 2011. godini zaposleno oko 80 novih radnika.
Shodno proširenju vlastitih kapaciteta i proširenju tržišta mi ćemo i u narednom periodu nastojati otvoriti što više radnih mjesta.

ONASA: Madi je vlasnik i Veterinarske stanice u Tešnju. Možete li najaviti nove aktivnosti ili proširenje usluga?

JABANDŽIĆ: Mi smo od sredine prošle godine vlasnici i Veterinarske stanice Tešanj, koja je do tog momenta bila u državnom vlasništvu. Od tada smo na ovom polju investirali u obnovu i proširenje prostornih kapaciteta, voznog parka i neophodne opreme. Naši doktori veterinarske medicine i tehničari obavljaju usluge zdravstvene zašite i kontrole životinja i kućnih ljubimaca, usluge vještačkog osjemenjavanja, veterinarsko- sanitarnog nadzora, a puštanjem u rad inkubatorske stanice pored podmirivanja kapaciteta jednodnevnih pilića na vlastitim farmama za tov, vršimo i prodaju istih u sklopu maloprodaje Veterinarske stanice Tešanj.

ONASA: Kako ocjenjujete ambijent za privređivanje u oblasti mesne industrije BiH? Sa kojim se preprekama najčešće suočavate u poslovanju?

JABANDŽIĆ: Ambijent u našoj državi kada je riječ o poslovanju, ne samo u mesnoj industriji, nego općenito, je prilično neuređen. Nažalost, sklapanje poslova sa stranim investitorima najčešće je spriječeno zbog nesigurnosti ulaganja kapitala na ovom području.
Kada je riječ o mesnoj industriji djelimičan problem predstavljaju uvozni proizvodi koji često remete cijene i plasman na bh. tržištu. O kvaliteti i ispravnosti istog tog uvoznog mesa, koje stiže čak i iz Argentine ja se ne bih usudio čak ni komentarisati.
Državne institucije bi trebale znatno više stati u zašitu domaćih proizvođača i privrednika, i ulaganjem u infrastrukturu dodatno im pomoći, kako bi se otvarala nova radna mjesta.

ONASA: Koji su ključni planovi kompanije Madi u ovoj poslovnoj godini?

JABANDŽIĆ: Ključni planovi firme Madi d.o.o. Tešanj u ovoj poslovnoj godini odnose se na povećanje prodaje i proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu za oko 20 posto. Već sam pomenuo da do kraja godine planiramo pustiti u funkciju i vlastiti tržni centar, što iziskuje nova ulaganja ali i zapošljavanja.
Budemo li se držali dosadašnjih metoda rada, upornosti i predanosti, nema sumnje da ćemo u ovim nastojanjima i uspjeti.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *