Promocija knjige “Kriza islamske civilizacije”

Promocija knjige “Kriza islamske civilizacije”

U punoj sali Opće biblioteke Tešanj u petak, 1. juna 2012, predstavljeno je bosansko izdanje knjige “Kriza islamske civilizacije”, autora Ali A. Allawija, u izdanju izdavačke kuće “Dobra knjiga” iz Sarajeva. Riječ je o djelu istaknutog iračkog državnika i mislioca Ali A. Allawija, koje nam nudi odvažnu analizu sadašnje krize u islamskom svijetu.

Promociju je svojim obraćanjem otvorio  priređivač i prevodilac ovog djela sa engleskog jezika, mr. Mirnes Kovač, koji je izložio temu knjige i ukazao na njen izuzetan značaj za znanstveno mišljenje danas. Kovač  je posebno naglasio originalnost mišljenja autora, koje se zasniva na širokim uvidima u literaturu ove problematike. „Unatoč milijardama dolara potrošenim posljednjih decenija na razne edukacione programe, analize i procjene kretanja u muslimanskom svijetu, ustanci i revolucije u muslimanskom svijetu, konkretno, u njegovom arapskom dijelu, pokazali su i dokazali svijetu, kako onima na Zapadu tako i onima na Istoku, da su dosadašnja stereotipna sagledavanja islama i muslimana poprilično zbunjujuća, ako ne i potpuno zavodljiva. Ključ za razumijevanje današnjeg stanja islama i muslimana jeste upravo u jednom rasterećenom, nepristrasnom i realnom sagledavanju krize ili kriza islamske civilizacije na što ova knjiga pledira“, istakao je mr. Kovač.
Ulogu promotora uzeo je i profesor Muhamed Jusić koji je rekao kako možemo knjizi pristupiti kritički, ali „ne možemo ignorisati stavove autora“. „To su tako potrijepljene činjenice da nas djelo jednostavno podstiče da počnemo kao zajednica razmišljati u pravcu izloženom u knjizi“,  rekao je Jusić. Upravo je mr. Kovač skrenuo pažnju na neke činjenice kojima obiluje knjiga. 
„Sa ukupnim brojem stanovnika koji se približava 1.5 milijardi, pedeset i sedam zemalja članica OIC-a čine približno 22 procenta svjetske populacije. Ipak, one ostvaruju samo 6 procenata svjetskog GDP-a i 9 procenata ukupnog svjetskog izvoza. Ukupna produkcija (po GDP pokazatelju) pedeset i sedam zemalja OIC-a u 2007. godini dostigla je 3.2 triliona dolara u usporedbi sa iznosom od 14 triliona kojeg su iste godine imale same Sjedinjene Države. Cjelokupna islamska ekonomija čini manje od 23 procenta ekonomije Sjedinjenih Država“, skrenuo je pažnju mr. Kovač.

Svoje mišljenje o djelu s prisutnima je podijelio i dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Kao treći promotor dr. Alibašić skrenuo je pažnju na autorov isuviše oštar kritički stav prema mnogim reformatorskim pokretima u islamskom svijetu. Knjiga “Kriza islamske civilizacije” dobila  je Washington Book Prize 2011 godine.  “Temeljitim poznavanjem i islama i Zapada, te svojom izravnom iskrenošću. Allawi mirno i metodično dekonstruira islamsko buđenje koje nije uspjelo ispuniti svoja obećanja,”  knjigu je ocijenio ugledni britanski The Economist.  Književni magazin Literary Review ističe kako je Allwijevo prezentiranje ideja muslimanskih mislilaca jedinstveno po svojoj lucidnosti te “razumno i učeno djelo o teškoćama i nedaćama islamske civilizacije u njenom susretu sa ekspanzionističkom silom Zapada”. Magazin Wilson Quarterly  ocjenjuje kako je ova knjiga ‘izvanredno ozbiljna i privlačna procjena i analiza sadašnjeg stanja i budućih izgleda svijeta islama.”

Organizarori promocije bili su JU Opća Biblioteka Tešanj i Medžlis Islamske zajednice Tešanj. Glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad Omerbašić, kao moderator promocije, izrazio je zadovoljstvo što je prva promocija ove knjige upriličena upravo u Tešnju. Ovo je prva promocija knjige u BiH, koja je već u kratkom roku stekla reputaciju znanstveno-kritičkog i zanimljivog  djela.

Esmir Bašić

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *