Drugi međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva 2012

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gđa. Ermina Salkičević – Dizdarević je prisustvovala svečanom otvaranju Drugog međunarodnog sajma energije, industrije i rudarstva 2012, koji je svečano otvoren 05.06.2012. godine u Tuzli. Na sajmu učestvuje preko 80 izlagača iz oko dvanaest zemalja uključujući i BiH. Svečanom otvaranju su pored Zamjenice ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa prisustvovao Ministar vanjskih poslova BiH, dr. Zlatko Lagumdžija, premijer Federalne vlade g-din. Nermin Nikčić te predstavnici Vlade TK. Sajam je otvoren do 8. juna.
Pored izlagača iz BiH, na sajmu učestvuju i predstavnici kompanija iz Slovenije, Švedske, Austrije, Poljske, Češke i drugih zemalja u regionu. Organizatori su najavili dolazak potencijalnih ulagača u BiH, što će svakako doprinijeti razvoju industrije, energetike i rudarstva na našem području.

Energetika je godinama nosila značajnu ulogu u razvoju BiH, a edukacija iz ove oblasti je upravo počela u Tuzli na Rudasko-geološko građevinskom fakultetu. Tako je sajam okupio najznačajnije institucije i kompanije iz naše države koje se bave eksploatacijom i distribucijom energije. Ovo je izvanredna prilika da se studenti i učenici građevinskih i tehničkih smjerova upoznaju sa svim resursima i tehnologijom koju posjeduje naš kanton. Ovaj sajam će posjetiteljima, između ostalih, pokazati mnoga mala i srednja preduzeća koja svoj rad zasnivaju na energetskoj efikasnosti, tako da će se oni koji dođu u Mejdan od 5. do 8. juna, moći edukovati o novim tehnologijama, za koje se koriste minimalne količine energije. Rudarski institut je jedini aktivni naučno istraživački institut u oblasti energetike u BiH, tako da je Tuzla pravo mjesto za održavanje ovakvih manifestacija.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *