Goethe-Guerilla nastavlja sa svojim akcijama

Nakon kraće pauze grupa mladih Goethe-Guerilla nastavlja sa svojim radom kroz novi projekt Hljeb i klima. Riječ je o projektu pomoću kojeg se javnosti želi skrenuti pažnja na kritično stanje planete Zemlje do kojeg su je njeni stanovnici doveli. S jedne strane, projekt je usmjeren na klimatske promjene kroz koje naša planeta prolazi, a koje mogu imati velike posljedice za živi svijet, dok se, s druge strane, fokus stavlja na hljeb, kao osnovni element ishrane današnjeg čovjeka i, samim time, kao jedan od nosećih elemenata života.

Projekt Hljeb i klima sastoji se od tri zasebna manja projekta, od kojih će se prvi, Boli te uho?!, održati 16.6.2012. godine (od 13 do 18 sati) ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. U sklopu ovog projekta, Uho koje priča podijelit će sa građanima informacije o globalnom zagrijavanju, zagađenju planete, te nestašici hrane i vode u svijetu.

Druga dva projekta, Jenga toranj – Element koji ruši sistem i Hljeb i klima – okrugli stol, održat će se na istoj lokaciji 17.6.2012. godine (od 13 do 18 sati). Kroz poznatu igru Jenga, u kojoj će svi građani moći učestvovati, simbolično će se prikazati važnost hljeba, kao elementa od čijeg (ne)postojanja ovisi kompletan sistem. Zadnji dio projekta je okrugli stol, na kojem će sa članovima Goethe-Guerille građani moći razmijeniti mišljenje o generalnoj temi Hljeb i klima.

Goethe-Guerilla je osnovana prije godinu na Goethe-Institutu Bosne i Hercegovine i za cilj ima pronaći nove i kreativne načine na koje bi se prikazali problemi društva u kojem živimo. Također, skupina radi na plasiranju novih umjetničkih izražaja koji su u našem gradu malo zastupljeni kao što su pokretne izložbe, audio i videoinstalacije, te pruža mladima mogućnost da se slobodno kreativno izraze, osmisle različite kulturne, umjetničke i društvene akcije. Više informacija možete pronaći na sljedećim stranicama:

http://www.facebook.com/GoetheGuerillaSa
http://www.goethe.de/ins/ba/sar/kul/sup/ggb/bsindex.htm
ili pozivom na broj telefona 065/983-382

(Novinar.me)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *