Radna posjeta Općinskom sudu Tešanj

Premijer Fikret Plevljak i ministrica Romana Brkić u posjeti općinskom sudu u Tešnju

U radnoj posjeti Općinskom sudu u Tešnju bili premijer Fikret Plevljak i resorna ministrica Romana Brkić

Zenica, 10. 07. 2012. – Predstavnici Vlade ZDK razgovarali su sa Zdravkom Popovićem, predsjednikom Općinskog suda o uvjetima rada u ovoj instituciji. U cilju efikasnijeg djelovanja, predsjednik Popović je istakao potrebu za izmjenama određenih zakonskih propisa koji su u svakodnevnoj primjeni.
Prihvaćen je prijedlog ministrice Brkić o organiziranju okruglog stola za sudije općinskih sudova na području Zeničko- dobojskog kantona, Kantonalnog suda u Zenici, te predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
– Organizirajući okrugli sto, Ministarstvo će omogućiti da se na jednom mjestu razmjene mišljenja kompetentnih osoba u ovoj oblasti kako bi se zauzeo jedinstven stav, a s ciljem izmjena određenih zakonskih propisa koji očito predstavljanju smetnju u radu sudova, istakla je ministrica Brkić.
Tokom susreta čelnika Vlade ZDK i predsjednika Općinskog suda u Tešnju razgovaralo se i o potrebi donošenja podzakonskih propisa u radu za opće dobro na slobodi, kao jednoj od krivično-pravnih sankcija. Prema postojećem Krivičnom zakonu predviđena je krivično- pravna mjera za rad za opće dobro na slobodi koja još ne djeluje u praksi, dodala je ministrica Brkić.
– Mnogo je okrivljenih lica kojima bi se umjesto kazne zatvora ili novčane kazne mogla izreći sankcija rad za opće dobro na slobodi. Bio bi to društveno koristan rad, a time bi se riješio problem neizvršenja krivičnih sankcija zbog nedostatka prostora u postojećim zatvorima, kazao je predsjednik Popović.
Ministrica Brkić je, uz podršku premijera Plevljaka, podržala prijedlog. U okviru svojih nadležnosti će poduzeti potrebne korake kako bi rad za opće dobro na slobodi zaživio na području Zeničko- dobojskog kantona.

Inače, za izgradnju Općinskog suda u Tešnju Vlada ZDK je izdvojila preko milion KM. Izgrađena je sudnica po evropskom modelu, kao i pisarnica i zemljišno- knjižni ured čiji rad je u cjelosti digitaliziran.

Pres služba ZDK

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *