Premijer Plevljak ugostio počasnog konzula BiH u Turskoj

Premijer Plevljak ugostio počasnog konzula BiH u Turskoj

Počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Bajsak, u pratnji zamjenika načelnika izmirske općine Karšijak Tajfuna Varlija i predsjednika Federacije kulturnog udruženja Bošnjaka u Turskoj Džemala Šenela posjetio je sjedište ZDK, gdje se susreo sa premijerom Fikretom Plevljakom.

Uz iskrene riječi dobrodošlice, premijer Plevljak je izrazio poštovanje prema Turskoj i njenom narodu za sve što su, dosada, učinili za BiH.

– Bili bismo sretni kada bismo pronašli formule za ekonomski razvoj po primjeru Turske. Mi smo spremni dati sve pogodnosti za ulaganje turskih privrednika na području Zeničko- dobojskog kantona. Ono što je Turska uradila u proteklih deset godina na ekonomskom polju je za primjer.

Počasni konzul Kemal Bajsak je kazao da voli Bosnu, što i nije iznenađujuće obzirom na bosansko porijeklo. Dokaz da Turska misli na Bosnu i njen narod jeste i podizanje spomenika u čast Bosne i njenog prvog predsjednika. Posljednji znak ljubavi turskog naroda prema bosanskom narodu jeste i podizanje šume, tačnije, sadnja 8732 stabla, u znak poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida.

– Volim Bosnu, dolazim ovde, bio sam ponovo 11. jula na dženazi u Srebrenici. Imamo mnogo gradova Bosne i Hercegovine koji su se pobratimili sa turskim gradovima. Nekoliko puta sam ovdje u posjeti, sada želim uputiti poziv i vama da dođete u Izmir, kazao je počasni konzul Bajsak.

Premijer Plevljak je predložio da se iduće godine u Zenici organizira skup predstavnika gradova pobratima, uključujući i gradove Sandžaka, a pod nazivom „Tursko- balkansko prijateljstvo“.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net