Odobrena sredstva za još jednu zgradu za stanare porušenih zeničkih kasina

Odobrena sredstva za još jednu zgradu za stanare porušenih zeničkih kasina

Jučer je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Vlada  Zeničko-dobojskog kantona odobrila 200.000 KM za izgradnju 19 stambenih jedinica za stanare kasina, porušenih u ratu u naselju Kanal, Zenica. S obzirom na to da izgradnju ovog, kao i prethodnog stambenog objekta namijenjenog bivšim stanarima kasina, finansiraju združenim sredstvima Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, Općina Zenica, te resorno federalno i državno ministarstvo, to je Vlada Kantona odlučila da prva izdvoji sredstva kako bi potakla ostale sufinansijere da to isto učine i time što prije zbrinu preostalih 19 porodica. Zgrada će se graditi na mjestu porušenih kasina u ul. Velikog sudije Gradješe, a realizator projekta je Općina Zenica.

Da podsjetimo, u toku 2010. godine započele su aktivnosti na izgradnji prvog stambenog objekta za stanare iz porušenih kasina koji je dovršen prošle godine kada je useljeno 30 stanara. S obzirom na to da je ovaj projekat uspješno realizovan, odlučeno je da se izgradi još jedna zgrada za 19 porodica koje još nisu zbrinute i koje se u kantonalnom Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice vode kao interno raseljena lica. Radi se o porodicama koje su uglavnom u stanju socijalne potrebe i nisu u mogućnosti same obezbijediti sredstva za stambeno zbrinjavanje.

U narednih nekoliko dana očekuje se da će resorni kantonalni ministar Ivica Ćurić potpisati ugovor o udruživanju sredstava sa Općinom Zenica o implementaciji projekta.

Press služba ZDK

O Tesanj Net