Usvojen Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu

Usvojen Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu

Na prijedlog kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na jučerašnjoj sjednici Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu kojim se, u praćenju evropske prakse,  želi iskoristiti mogućnost saradnje organa vlasti i privatnog sektora na području planiranja, proizvodnje, pružanja usluga, finansiranja, poslovanja ili naplate javnih usluga. Nakon što bude usvojen, ovaj Zakon omogućit će da se na lakši način dođe do sredstava, te da se poveća kvalitet i rasterećenje tekućeg zaduživanja, ali i da se mobiliziraju finansijska sredstva privatnog sektora kao i da se podstiču privatne kompanije na investiranje u infrastrukturne objekte.Time će se povećati i broj radnih mjesta u novoizgrađenim objektima kao i u građevinskim firmama koje bi bile uključene u posao sa javnim sektorom. Osim ovog, Vlada je odobrila i izradu Strategije zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona za period 2013-2023. godina te 3.500 KM za projekte sedam nevladinih organizacija iz Fonda zaštite okoline. Za proširenje kapaciteta na Boračkom jezeru, odobrena su sredstva u iznosu od 36.000 KM kako bi se osiguralo što više mjesta za tradicionalno logorovanje izviđača iz Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Vlada Kantona primila je na znanje dvije informacije koje je pripremilo Ministarstvo za unutarnje poslove: informaciju o kretanju ljudskih resursa u narednih pet godina i o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Kantonu. Na ovoj sjednici usvojen je i Izvještaj o utrošku sredstava za prvih šest mjeseci ove godine koji je podnijelo Ministarstvo zdravstva.

Iz resora Ministarstva privrede, danas je odobreno više vrsta poticaja privrednim subjektima, pa je tako odobreno firmama iz Tešnja:„Koteksu“, na ime refundacije administrativnih troškova za proizvodni objekat -32.000 KM , a za regresiranje kamata na investicijski kredit „Ascom“-u 1.800 KM  i „Enkeru“  -12.000 KM.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice predložilo je, a Vlada usvojila prijedlog da se odobri 200.000 KM za sufinansiranje izgradnje 19 stambenih jedinica stanarima zeničkih kasina uništenih tokom rata. Na prijedlog ovog Ministarstva u svrhu pružanja podrške povratku odobreno je 6.200 KM za vodovod u zeničkom naselju Stranjani, 5.000 KM Hrvatskom domu u Zavidovićima i 20.000 KM za izgradnju Alibegove-Trzanske džamije u Žepču.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila Izvještaj o kontroli kvaliteta zdravstvene zaštite u Kantonalnoj bolnici, dok Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u prvih šest mjeseci ove godine – nije prihvaćen. Uz zaključak da se kod federalne Vlade inicira pokretanje postupka reforme inspekcijskih službi, imenovana je kantonalna radna grupa koja će u roku od osam dana pripremiti pravne akte za transformaciju postojeće Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Inače, ovaj Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove bit će upućen u skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva privrede, a u svrhu jačanja turističke ponude, danas je odobreno 8.000 KM za čišćenje rastinja kulturno-historijskog spomenika Bobovac, a koja će biti isplaćena nezaposlenim licima angažovanim na čišćenju.

O Tesanj Net