Sjećanje na stravični zločin

Osmog oktobra prije sedamnaest godina avijacija VRS sa aerodroma Mahovljani bombardovala je naselje Tešanjku u kojem je poginulo 9 osoba a 51 je ranjena. Od devet osoba, čak sedmero bila su djeca.

Povodom tog događaja na području ove tešanjske MZ upriličeno je nekoliko manifestacija a predstavnici općine Tešanj, MZ Tešanjka i mnogi građani prisustovali su polaganju cvijeća na Spomen-ploču žrtvama bombardovanja na Tešanjci, na lepeničkim „Lipama“ i na partizanskom groblju na Tešanjci. Održana je i svečana akademija 8. oktobar – „Da se ne zaboravi“ gdje su učenici OŠ „Kulin Ban“ prezentovali svoje literalne radove a MZ Tešanjka predstavila je svoj rad povodom dana MZ-e .

Iako se po riječima porodica žrtava zna vinovnik ovog stravičnog zločina iz 1995. godine još niko nije procesuiran. Grijeh je grijehova ako se zločinac koji je pobio našu djecu ne osudi a zato se i mi svi trebamo se više angažovati da se to desi. – rekla je majka malodobnog Jasmina, Hanifa Zaimović, koji je poginuo u aviobombardovanju Tešanjke kobnog osmog oktobra prije 17 godina.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *