Na pomolu rješenje za kamenolom „Široke stijene“ Zenica

Na pomolu rješenje za kamenolom „Široke stijene“ Zenica

Jučer je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak na kome je premijer Fikret Plevljak, zajedno sa resornim ministrima prostornog uređenja i privrede, Raifom Seferovićem i Đemilom Ugarkom, razgovarao sa predstavnicima preduzeća ŽGP Zenica, Hamzalijom Ibrićem – Jatom, većinskim vlasnikom, Asimom Omanićem, predsjednikom Nadzornog odbora, Kemalom Hasanovićem, rukovodiocem Sektora proizvodnje i Emirom Suljagićem, advokatom firme u vezi sa radom kamenoloma „Široke stijene“ Zenica. Kako je od ranije poznato, ova firma bavi se eksploatacijom kamena krečnjaka na pomenutom lokalitetu, a zbog promjene zakonskih akata u oblasti koncesija na federalnom i kantonalnom nivou te promjene vlasništva nad preduzećem, do danas nije riješeno pitanje zakonite eksploatacije ovog resursa na području zeničke Općine.

Nakon sastanka, ministar za privredu Đemil Ugarak kazao je u izjavi za medije slijedeće:

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo privrede ima intenciju da konačno riješi ovaj problem. Međutim, dosad nismo našli odgovarajući modus, a iz podataka koje ima Ministarstvo privrede, nedostaje određeni dio dokumentacije ŽGP-a, dok ova firma tvrdi da je dostavila svu dokumentaciju. Uglavnom, Ministarstvo za privredu spremno je izdati koncesiju prema postojećim zakonskim rješenjima, ukoliko dobije adekvatnu dokumentaciju od ove firme. Na ovom sastanku dogovorili smo da oformimo pravni tim, sastavljen od službenika oba ministarstva i predstavnika ŽGP-a koji ima zadatak da u roku od sedam dana pregleda svu dosad predatu dokumentaciju i utvrdi šta još nedostaje od potrebne dokumentacije. Kad se taj posao okonča i firma dostavi ono što je potrebno, neće biti smetnji za dodjelu koncesije na „Širokim stijenama“.

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija Raif Seferović kazao je da je sa aspekta njegovog ministarstva jasno da, prema kantonalnom Prostornom planu 2009-2029. godine, lokacija „Široke stijene“ je eksploataciono područje, a ne rekreativna zona. „Iz ovog Ministarstva dati su dosad svi neophodni dokumenti tako da firma ŽGP od nas ne potražuje nijedan dokument. Dakle, što se tiče ovog Ministarstva procedura je sva završena po zakonu“, kazao je ministar Seferović

Asim Omanić, predsjednik Nadzornog odbora ŽGP-a kazao je slijedeće:

– Želim prije svega zahvaliti premijeru i ministrima što su odvojili vrijeme i uložili napor i trud da prođemo kroz genezu dešavanja u vezi sa dodjelom koncesije ŽGP-u d.d. Zenica. Konstatovali smo zajednički da je dosad bilo dosta nesporazuma i pogrešnih poteza u proteklom periodu i posebno mi je drago da je iskazana spremnost Vlade ovog Kantona i nadležnih ministarstava da se konačno riješi problem dodjele koncesije „Široke stijene“ na kome ŽGP već 40 i više godina vrši eksploataciju krečnjaka. Naša firma od 2005. godine pokušava da zakonski riješi taj problem,da zaključimo ugovor o koncesiji, te da platimo lokalnoj zajednici ono što treba da platimo, da razvijamo posao, zapošljavamo ljude i obavljamo neometano svoju privrednu aktivnost. Nadam se da ćemo u narednih sedam dana končno posložiti sve papire i dokumente i ući u proces pregovaračkog postupka za dodjelu koncesije ŽGP-a Zenica.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *