Sjećanje na najznačajniju utakmicu iz TOŠK-ove historije

Prije 41 godinu, na današnji dan, tačnije 27.10.1971.godine na gradskom stadionu „Luke“ u Tešnju odigrana je jedna od najznačajnijih utakmica u historiji NK „TOŠK“. Tog dana Tešnjaci su u okviru šesnaestine finala Kupa Maršala Tita odigrali meč sa tadašnjom prvoplasiranom ekipom šampionata bivše Jugoslavije sarajevskim Željezničarom, koja je te takmičarske sezone 1971/72 postala sa 51 bod šampion nekadašnje države. Puleni tadašnjeg trenera i legende TOŠK-a, Ćamila Muratovića, su uz veliku podršku nešto više hiljada ljudi sa tribina 2:0 porazili šampionsku ekipu Želje, koju je predvodio pokojni Milan Ribar. Golove za Tešnjake postigli su rahmetli Mustafa Dautefendić Albert i Adil Bukvić Hare.

Jedan od najboljih golmana u historiji TOŠK-a, Salko Hadžiselimović, u 89. minuti susreta odbranio je penal pokojnom Božidaru Jankoviću. Tih trenutaka sa sjetom u očima sjeća se legendarna jedinica sa „Luka“. Nikada neću iz svog sjećanja izbristati tu utakmicu odigranu tada sa Željom. Kruna mog odličnog branjenja u tom susretu je 89. minut kada sam Jankoviću odbranio penal, poslije kojeg je sviran kraj susreta, kada su me navijači nosili gotovo pola sata po stadionu. I Hare Bukvić se sjeća se nostalgijom tog susreta. Sjećam se da smo u svim elementima nadigrali šampionskog Želju, a posebno pamtim momenat kada sam makazicama matirao Slobodana Janjuša. Taj susret sudio je Fikret Mulalić iz Doboja.

Za TOŠK igrali su: Salih Hadžiselimović, Ilija Gverić, Nedžad Hadžiselimović, Sedžad Šeremet, Šemsudin Softić, Juso Mešić, Vlado Kojić, Besim Hotić, Adil Bukvić, Mustafa Dautefendić i Smail Smailbegović, kojeg je zamjenio Fuad Sarić. Dok su za Željezničar igrali: Slobodan Janjuš, Nusret Kadrić, Fahrija Hrvat, Hajrudin Saračević, Dragan Kojović, Enver Hadžiabdić, Branimir Jelušić, Džemaludin Šerbo, Slobodan Kojović, Edin Sprečo i Blagoje Bratić. S klupe su još igrali napadači Avdija Deraković i Božidar Janković. Od sudionika ovog istorijskog meča više nisu živi, Dragan Kojović, Avdija Deraković, Božidar Janković, Ilija Gverić, Sedžad Šeremet, Mustafa Dautefendić, Smail Smailbegović kao legendarni TOŠK-ov igrač i trener Ćamil Muratović.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *