Zeničko- dobojski kanton o rebalansu Budžeta za 2012. godinu

 Zeničko- dobojski kanton o rebalansu Budžeta za 2012. godinu

Skupština ZDK, na sjednici održanoj u utorak, nije usvojila Informaciju o izvršenju Budžeta ZDK za prvih šest mjeseci tekuće godine i dala je zadatak Vladi da provede rebalans Kantonalnog budžeta.

– Izvršenje Budžeta je ono što je bilo i kao takvo ne može se ni umanjiti ni uvećati. Sa te tačke gledišta Skupština je mogla usvojiti Informaciju. Mi imamo stav da poštujemo odluke Skupštine i ne želim dalje komentirati postupke zastupnika. Što se tiče rebalansa Budžeta poznato je da se godinama unazad, ne samo u Zeničko- dobojskog kantonu, nego i na svim nivoima vlasti, vrši rebalansiranje budžeta. Mi smo imali namjeru to uraditi i bez zaključka Skupštine. Time je, sada, naša namjera osnažena i odlukom Skupštine, kazao je premijer Plevljak.

Vlada Zeničko- dobojskog kantona je pri kraju izrade Nacrta Budžeta za 2013. godinu. Nacrt Budžeta je pripreman u realnim okvirima pri ćemu će se nastojati da građani Kantona budu u ravnopravnijem položaju nego što je to dosada bio slučaj. Po riječima premijera Plevljaka, u pripremi je i javna  rasprava o Nacrtu Budžeta.

Usljed ukupne ekonomske situacije Budžet ZDK za 2012. godinu je slabije punjen za oko 4 posto nego u istom periodu prošle godine. Tokom jula, avgusta i u prvoj polovini septembra podbačaj je smanjen, ali praksa je pokazala da je dosada bio umanjen priliv i tokom zimskih mjeseci. Nastavlja se provoditi politika zadržavanja likvidnosti Budžeta, uz ispunjavanje ustavnih i zakonskih obaveza.

– Za stabilnost Budžeta ZDK je veoma važan Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Mislimo da nije ni pravilan, ni pravedan i više od godinu dana tražimo izmjene kojima će naš kanton biti više uvažavan. Naša radna grupa je predložila određene izmjene. Mi nećemo odustati o izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda kako bi on bio podjednak za sve građane FBiH, a time i za građane ZDK, istakao je premijer Plevljak.

Privreda Zeničko- dobojskog kantona u izvoznim parametrima učestvuje preko 30 posto u FBiH, a sa preko 20 posto ukupnih privrednih aktivnosti u BiH. Privreda ZDK ima najveću pokrivenost uvoza izvozom, 106 posto. ZDK je zadržao lidersku poziciju u izvoznoj komponenti, koja je veća od Kantona Sarajevo i Hercegovačko- neretvanskog kantona zajedno. I pored svega toga, prosječna plaća u Zeničko- dobojskom kantonu je na trećem mjestu sa dna ljestvice svih deset kantona u Federaciji BiH.  To je apsolutno nepravedno, čime je težnja ZDK o ravnopravnijoj raspodjeli javnih prihoda dodatno opravdana.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *