Ministri Trifunović i Seferović prisustvovali prezentaziciji programa “Energija i zaštita životne sredine” u Banjoj Luci

Ministri Trifunović i Seferović prisustvovali prezentaziciji programa “Energija i zaštita životne sredine” u Banjoj Luci

U Administrativnom centru Vlade RS, prošle sedmice (7. novembra), u okviru Programa Austria  Showcase „Energija i zaštita životne sredine” prezentirano je deset austrijskih kompanija iz oblasti energetike i prirodnih resursa. U ime Vlade Zeničko- dobojskog kantona skupu u Banjoj Luci su prisustvovali Raif Seferović, ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline i Mirko Trifunović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Na skupu je potvrđena je spremnost austrijskih kompanija iz energoprivrede da udovolje rastućim potrebama i potražnji naše zemlje za inovativnim  tehnologijama, pogotovo u razvoju energetskih sistema budućnosti- uključujući vodu, vjetar, sunčevu energiju, bio-gorivo i kombiniranu toplotu i energiju, pogotovo proizvodnju elektriciteta uz pomoć hidroenergije kao nezagađujući oblik proizvodnje. Inače, austrijska preduzeća su najveći strani investitori u našoj zemlji, a Austrija je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

U oblasti energetike prezentirana su austrijska iskustva u gradnji elektrana, motora i nehrđajućih čelika za gradnju, kombinovanje toplote i snage, hidroenergije, opreme za rudarstvo i naftnu industriju, fosilna goriva, rude i minerali. Prikazani su statistički podaci o energetskom sektoru u Austriji sa deset najvećih energetskih preduzeća od kojih lidersko mjesto zauzima OMV AG, gdje u strukturi bruto potrošnje energije u ovoj zemlju u 2008.godini nafta zauzima prvo mjesto sa 39,4%, gas  22,1%,ostala obnovljiva energija 17,1%, hidroenergija 10,8%, dok potrošnja uglja iznosi svega 10,6%.

– Govorilo se o energiji iz obnovljivih izvora-od hidrocentrala do solarne nergije, vjetra i bio-energije. Više od četvrtine ukupne potrošnje struje u Austriji se pokriva iz obnovljivih izvora energije. Time se Austrija nalazi u samom svjetskom vrhu. Predstavljeno je više austrijskih  kompanija koja vrše usluge oko inteligentnog korištenja energije sunca, a poseban akcenat dat je i na biomasu i biogas kao izvanredne nosioce obnovljive energije. Bilo je govora i o hidroenergiji, vjetroenergiji, te energiji iz toplotnih pumpi, istakao je Seferović.

Statistički podaci govore da je u energetskom sektoru iz obnovljivih izvora kroz branšu biogoriva 2009.godine ostvaren ukupan promet od 1,142 mrd. eura, a ostvarene uštede emisije CO2 u Austriji kroz upotrebu biogenih goriva iznose cca 14 mil. tona. Kod peći na biomasu i kotlova u 2009.godini ukupan promet iznosio je 1,002 mrd. eura, u solarno-termičkoj branši cca 500 mil. eura, a u branši toplotnih pumpi cca 216 mil. eura. Iskorištenost hidroenergetskih potencijala u Austriji cca 60-70%, a u našoj zemlji svega 30%.

Energiju vjetra koristi 620 vjetroelektrana sa ukupno 1.001 MW koje su priključene na energetsku mrežu Austrije, što odgovara snazi jednog atomskog reaktora. Vjetrenjače ostvaruju oko 2,1 mrd. kilovatsati električne enrgije, čime se električnom energijom može snabdijevati 580.000 domaćinstava. Udio obnovljivih energetskih nosilaca u bruto energetskoj potrošnji u Austriji 2008.godine bio je 27%.Planirani udio obnovljivih energetskih nosilaca u Austriji do 2020.godine iznosi 34%.

U tehnologiji zaštite okoliša Austrija prednjači na polju „zelenih tehnologija“ i u evropskoj usporedbi zauzima vodeću ulogu. Austrijski  energetski  fond od 500 miliona eura teče u podršku obnovljivih energija, tehnologiju energetske učinkovitosti i mobilnost.Kada se usporedi udio eko industrije u bruto društvenom proizvodu. U odnosu na Evropsku uniju, Austrija zauzima drugo mjesto. U zaštiti okoliša, austrijska industrija posebno prednjači u grani solarne toplote. Izvoz sunčanih kolektora od 2002.godine u prosjeku raste za 37% godišnje. Sveukupno se u Austriji po pitanju tehnike zaštite okoliša obrće cca 6 milijardi eura. Austrija je jedna od vodom najbogatijih zemalja Europe. Glavni zahtjev je zaštititi vodene resurse i trajno omogućiti korištenje istih i za naredne generacije.

Prema statistici austrijske Savezne ustanove za zaštitu okoliša ispuštanja SO2 u Austriji je u zadnjjih deset godina smanjeno za više od 50%. Austrija raspolaže velikim know- how- om pri proizvodnji plina i ima preko 300 bio plin postrojenja, koja su priznata kao eko-proizvođači struje.Ostvareni godišnji promet u sektoru zaštite okoliša iznosi cca 6 mrd. eura sa cca 375 aktivnih preduzeća u sektoru zaštite okoliša i sa 22.000 uposlenih. Najveća kompanija u oblasti zaštite okoliša u Austriji je BWT-Best Water Technology AG koja je u 2008.godini imala promet 410 miliona eura.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *