Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 85. sjednice

Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 85. sjednice

Informacije o stanju u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona, koje je sačinilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona, po prvi put urađene su sa izuzetno velikim brojem podataka koji konačno ukazuju na pravo stanje u našim školama. Usvojene na 85. sjednici  Vlade, obje informacije pokazale su osim osnovnih podataka o broju učenika i nastavnika, nego i stanje objekata u kojima s održava nastava, procjene tehnološkog viška, te kvalitet nastave. Na ovoj sjednici usvojena je i Informacija Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice o realizovanim mjerama u oblasti zapošljavanja na području Zeničko-dobojskog kantona i mogućnost unapređivanja stanja u ovoj oblasti. Ova Informacija usvojena je uz neke dodatne zaključke kojima se pojedinim ministarstvima i organima uprave nalaže da sačine analize podataka o zapošljavanju na osnovu uloženih sredstava u ove svrhe.

Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je donijela rješenje o uspostavljanju Policijskog odbora MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, a za članove su imenovani: Kemal Brkić, Sead Bolić (policijski službenici) i Đuhera Belmin (državni službenik). S obzirom da je starom policijskom odboru istekao mandata krajem septembra ove godine, bilo je potrebno izabrati novi, a mandat je dvije godine.

Vlada je na ovoj sjednici usvojila i inicijativu Ministarstva privrede za formiranje Kreditno-garancijskog fonda (KGF) za Zeničko-dobojski kanton, s ciljem značajnijeg podsticanja malih i srednjih preduzeća posebno onih u oblasti proizvodnje na veće poslovne zahvate. Ovom inicijativom bit će omogućeno da se sredstva koja će obezbijediti Vlada Kantona zajedno sa nekom od poslovnih banaka, privrednicima daju nove poslovne i izvozne šanse putem vrlo povoljnih kredita sa izuzetno niskom kamatnom stopom i povoljnim grejs periodom. Iz resora ovog Ministarstva, danas je dvjema žepačkim firmama: „Tisakomerc“ i „Prograd“ na ime uvođenja međunarodnih standarda za upravljanje kvalitetom dodijeljeno po 15.000 KM, dok je

samostalnom obrtu „Hamlet“, vlasnika Omanović Ahmeta iz Visokog, na ime refundacije administrativnih troškova za proizvodni objekat – sušara mesa odobreno 7.600 KM. Uz to,  usvojena je i lista kandidata za Nadzorni odbor privrednog društva „Natron“ d.d. Maglaj. Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uzgajivačima brojlera sa područja Zeničko-dobojskog kantona  bit će odobreno ukupno 95.627 KM.

Ministarstvo za boračka pitanja predložilo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koje je Vlada Kantona na ovoj sjednici usvojila i uputila u daljnju skupštinsku proceduru.  Iz resora ovog Ministarstva, Vlada je, u svrhu kupovine stambenog objekta i rješavanja stambenog pitanja porodice odobrila po 25.000 KM suprugama poginulih branilaca ARBiH iz Zenice: Aidi Šarić, Delviji Musić, Naili Fejzić i Zdenki Janjić, dok je Asimu Katkiću iz Zenice, 90-postotnom ratnom vojnom invalidu u iste svrhe odobreno 30.000 KM.

U nastavku ove sjednice tokom ove sedmice bit će razmatran i Nacrt budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2013. godinu.

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *