Konferencija “Razvoj poslovanja 2012”

Konferencija “Razvoj poslovanja 2012”

U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u petak, održana je 5. naučno- stručna konferencija “Razvoj poslovanja 2012” sa tematskim dijelom ekonomska politika i poslovanje malih i srednjih preduzeća. Prijedlozi mjera za prevazilaženje složene situacije u privredi, efekti ekonomske krize na platni bilans, vanjska tgovina, tržište rada, uloga vlade u podsticanju ekonomskog rasta, marketing, bankarstvo, osiguranje, turizam, poduzetništvo, neke su od tema o kojima se razgovaralo na konferenciji, kojoj su prisustvovali i članovi Vlade Zeničko- dobojskog kantona.

Otvarajući Konferenciju, premijer ZDK Fikret Plevljak, je govorio o ubrzanom ekonomskom razvoju, istakavši da primarno treba zaštititi interese domaćih proizvođača po uzoru na razvijene zemlje.

– Mi moramo dovesti u isti položaj domaće sa stranim subjektima uz poboljšanje carinskih procedura. Uvesti novi koncept poslovne registracije, a to znači višestruko smanjiti troškove uz skraćenje roka na tri dana, omogućiti on- line registraciju i jednošalterski postupak registracije. Samo tako ćemo otvoriti sva vrata za dolazak stranih investicija u našu zemlju. Intenzivirati radove na daljnjoj izgradnji koridora 5C, kao što je to slučaj u posljednjih 19 mjeseci u kojima je utrošeno 96 miliona eura, više nego u toku svih prethodnih godina zajedno. Na tom ekonomskom putu diferencirana stopa PDV-a i kategorija plavog dizela može dovesti do ubrzane ekonomije u BiH. Već smo ranije govorili o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, kojima ćemo apsolutno pospješiti rad administracije u smislu odgovornosti i efikasnosti. Redefiniranjem rješenja u Zakonu o javnim nabavkama osigurat će se efikasnija procedura što će rezultirati bržem provođenju tendera i spriječavanje manipulacija, istakao je premijer Plevljak.

Doprinijeti u traganju za rješenjima za složenu ekonomsku situaciju u BiH i regionu, te raspravljati o najvažnijim pitanjima poslovanja malih i srednjih preduzeća, ciljevi su naučno- stručne konferencije “Razvoj poslovanja 2012”  održane u Hotelu “Zenica”.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *