U Zenici na naučno- stručnom skupu govorilo se o procesuiranju ratnih zločina

U Zenici na naučno- stručnom skupu govorilo se o procesuiranju ratnih zločina

U povodu obilježavanja pet godina stručnog časopisa “Anali” Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, u petak, održan je međunarodni naučno- stručni skup “Aktuelnosti krivičnog zakonodavstva u BiH i procesuiranje ratnih zločina”. O ovoj veoma bitnoj temi za Bosnu i Hercegovinu, ali i za susjedne zemlje govorili su profesori iz Zenice, Banje Luke, susjednih zemalja, te ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i premijer ZDK Fikret Plevljak.

– Borimo se protiv svih ratnih zločina, pogotovo protiv onih koja su počinili pripadnici našeg naroda. Narodi nisu krivi, krivi su pojedinci, ali narodi su odgovorni ako ne naprave jasnu distinkciju od tih pojedinaca, istakao je premijer Plevljak.

Inače, Ministarstvo pravde BiH priprema reformu u krivičnom zakonodavstvu. Predlažu se i odgovarajuće promjene u Krivičnom zakonu i Zakonu o krivičnom postupku radi što boljeg procesuiranja djela ratnih zločina. Procjenjuje se da u našoj zemlji ima oko 1 300 neriješenih predmeta u domenu ratnih zločina sa oko 8 000 osumnjičenih.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *