Kantonalni Zavod za bolesti ovisnosti počeo liječenje narkomana u zatvorima KPZ Zenica i Busovača

Kantonalni Zavod za bolesti ovisnosti počeo liječenje narkomana  u zatvorima KPZ Zenica i Busovača

Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona koji zbrinjava heroinske ovisnike u sedam gradova našeg kantona potpisao je 22.10.2012 sa  Kazneno-popravnim zavodom Busovača Ugovor o saradnji i uspostavljanju ambulante za liječenje ovisnosti u toj ustanovi. Nakon potpisivanja Ugovora sa KPZ Busovača, na istim principima, 30. oktobra potpisan je ugovor i sa Kazneno-popravnim domom Zenica.

Ideja o osnivanju ambulante i zbrinjavanju ove vrste bolesnika bila je zasnovana na dosadašnjoj praksi koja je pokazala da su mnogi ovisnici iskazivali zabrinutost prije smještanja u zatvor jer dugo nije bilo odgovarajuće terapije heroinskih ovisnika.  Saradnja sa zatvorima je započeta, najprije bez posebnog dogovora s ciljem adekvatnog zbrinjavanja pacijenata,  a sada je to i institucionalno ozvaničeno.

Ova dva ugovora predstavljaju primjer pozitivne prakse institucionalne saradnje među ustanovama u cilju pružanja medicinske zaštite klijentima, ali i međukantonalne saradnje.  Stručnjaci Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona jednom mjesečno odlaze u dva kazneno-popravna zavoda, rade dijagnostiku i tretman.  Svi pacijenti koji su bili na terapiji metadonom ili Suboxonom nastavljaju tretman a izuzetno mogu se uključiti i novi pacijenti.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *