Ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda kooautorica knjige “Plućne bolesti”

Ministrica zdravstva ZDK Senka Balorda kooautorica knjige “Plućne bolesti”

U organizaciji Opće bolnice Tešanj i Ljekarske komore ZDK u Općoj bolnici u Tešnju, krajem prošlog mjeseca, održan je stručno-naučni skup “Pulmološki dani”- dijagnostika i liječenje respiratornih bolesti. Na skupu su učestvovali doktori medicine i medicinske sestre- tehničari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a prezentirano je 20 stručnih radova iz tri oblasti: Copd- astma, karcinom pluća i tuberkuloza i upalne bolesti respiratornog trakta. Prim. mr. sc Senka Balorda, ministrica zdravstva ZDK, prezentirala je rad na temu Tuberkuloza u Zeničko- dobojskom kantonu”.

U okviru “Pulmološih dana” promovirana je knjiga “Pulmologija”, grupe autora iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a koautorica ovog izdanja je i ministrica zdravstva Senka Balorda.

O knjizi su govorili neki od autora na čelu sa prof. dr Keser Draganom od koga je i potekla ideja o izdavanju ove knjige u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli. Promotor knjige je bio prof. dr Sahib Muminagić, dekan Zdravstvenog fakulteta Zenica.

– Knjiga predstavlja veoma važan udžbenik iz ove zdravstvene oblasti i koristit će studentima medicine, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i na medicinskim fakultetima u regionu. Izdavanjem ovog udžbenika, na neki način, dala sam svoj doprinos jer smatram da ljekari trebaju uvijek ostati ljekari ma čime se u bave u trenutku i uvijek se dodatno educirati, kazala je ministrica Balorda.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *