Ministar Tuka na obilježavanju 20. godišnjice formiranja Sedme viteške brigade

Ministar Tuka na obilježavanju 20. godišnjice formiranja Sedme viteške brigade

U subotu, 17. 11. ove godine, u kasarni Oružanih snaga BiH u Zenici obilježena je 20. godišnjica formiranja Sedme muslimanske viteške brigade. Polaganjem cvijeća  i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Sedme muslimanske brigade te prigodnim vjerskim programom bivši pripadnici i učesnici rata podsjetili su se na ratni put ove brigade.

Cvijeće na spomenik šehidima Sedme položili su predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Vlade ZDK na čelu s ministrom Ekremom Tukom, prestavnici  Općine Zenica, JOB-a Unije veterana, Udruženja UBNOAR-a Zenice, 2. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH te Udruženja porodica šehida. Govornici, među kojima je bio i Sakib Mahmuljin,  komandant 3. korpusa ARBiH istakli da je tokom četiri ratne godine kroz Sedmu vitešku prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 237 dalo život za domovinu, dok je 31 pripadnik Sedme  odlikovan najvećim ratnim priznanjem “zlatni ljiljan”.

Brigada je imala manevarski karakter, djelovala je na 33 ratišta širom BiH od početka do kraja rata. Zbog svega toga, Brigada je dobila ratne prefikse “slavna”, “viteška”, a od 7. juna 1995. i “viteška oslobodilačka”.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *