Jubilej dvije decenije od formiranja 3.korpusa ARBiH bit će dostojno obilježen

Jubilej dvije decenije od formiranja  3.korpusa ARBiH bit će dostojno obilježen

Povodom dvije decenije od formiranja Trećeg korpusa ARBiH planirano je organizovanje niza manifestacija na kojima članovi jedinica iz sastava 3.korpusa predstavnici boračkih organizacija i institucija vlasti obilježavaju ovaj značajan datum iz naše bliže historije. O svemu što je učinjeno da se ovaj jubilej obilježi na dostojan način, govorili su na jučerašnjoj press konferenciji, održanoj u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, predsjednik Fikret Plevljak i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje ove manifestacije: Ekrem Tuka, ministar za boračka pitanja, general ARBiH Sakib Mahmuljin i Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza RVI ZDK.

Fikret Plevljak, predsjednik Organizacionog odbora kazao je između ostalog:

-Vlada Zeničko-dobojskog kantona maksimalno je podržala obilježavanje ove značajne manifestacije iz naše historije, koja se i vremenski i suštinski nadovezala na obilježavanje 25.novembra – Dana državnosti BiH. Inače, ove godine Dan državnosti obilježili smo, osim uobičajenih manifestacija, i posjetom Milima i Bobovcu – stolnim mjestima bosanskih kraljeva, a samo par dana kasnije obilježavamo i 1.decembar – Dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH. Ova dva značajna datuma najbolji su pokazatelj kontinuiteta borbe našeg naroda za slobodu, nezavisnost i opstojnost  bosanske države kroz vijekove.

Benjamin Preldžić kazao je da su brojne manifestacije u povodu obilježavanja 20 godina od formiranja 3.korpusa već održane u općinama Kantona, poput obilježavanja bitke na Karušama u Općini Doboj-Jug, zatim Dana kakanjskih šehida  i Dana otpora Općine breza, zatim dan operacije FARZ-bitka za Vozuću, Općina Zavodivći, „Septembarski dani otpora“ u Općini Maglaj, Dan šehida u Općini Žepče, te Dan Armije RBiH u svim općinama Kantona.

Ministar za boračka pitanja Ekrem Tuka govorio je o aktivnostima koje je ovo Ministarstvo poduzelo u organizacionom smislu te uz čestitku za 20.godišnjicu 3.korpusa pozvao bivše borce kao i komandante da dođu 1.decembra u 12 sati na svečanost i druženje u Bosanskom narodnom pozorištu. Inače, tog datuma u prijepodnevnim satima bit će organizovana posjeta spomen obilježjima i polaganje cvijeća na groblju Prašnice u Zenici (10,00 h), zatim promocija knjige „Na razmeđu milenija“ autora brigadira mr. Hasiba Mušinbegovića u BNP-u (10,45 h), a u 11,30 h planirano je postrojavanje počasnog voda iz sastava jedinica 2.Pješadijskog-rendžerskog puka ispred zgrade BNP-a.

General Sakib Mahmuljin zahvalio je Vladi Kantona i resornom ministarstvu na velikoj podršci obilježavanju ovako značajnog datuma te govorio o izradi Monografije 3.korpusa koja je u toku i bit će završena do sredine iduće godine. Ova Monografija radi se, prije svega, zbog mlade generacije kojoj treba prenijeti istinu o našem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, kazao je između ostalog general Mahmuljin.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *