Ministarstvo zdravstva otvoreno razgovaralo sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Zeničko- dobojskom kantonu

Ministarstvo zdravstva otvoreno razgovaralo sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Zeničko- dobojskom kantonu

U sjedištu ZDK, u petak, ministrica zdravstva Senka Balorda i direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Senaid Begić razgovarali su sa direktorima bolnica u Zenici i Tešnju, direktorima domova zdravlja dvanaest općina i predsjednicima sindikata ljekara i zaposlenih u zdravstvu Zeničko- dobojskog kantona. Tema sastanka bile su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora i prijedlog Zavoda za zdravstveno osiguranje za umanjenje 5 posto sredstava zdravstvenim ustanovama, s ciljem saniranja deficita 19 miliona KM.

Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora potrebno je provesti na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva, a po riječima ministrice Balorda, mišljenje iz Zeničko- dobojskog kantona će biti kreirano uz stavove i mišljenje sindikata.

-Vlada ZDK i Fond zdravstvenog osiguranja ispoštovali su Kolektivni ugovor u svim segmentima, osim u onom koji se odnosi na pet posto u promjenama uvjeta života, a sindikat je najavio za 12. decembar štrajk upozorenja, kazala je ministrica Balorda.

Zavod za zdravstveno osiguranje ZDK je u višemilionskom minusu zbog dugovanja javnih preduzeća po osnovu doprinosa zdravstvenog osiguranja. Najveća dugovanja imaju Rudnici u Zenici, Kaknju i Brezi, sa čijim predstavnicima se razgovaralo početkom protekle sedmice, a potom i Željezara Zenica, Željeznice Federacije BiH, Krivaja Zavidovići i ŠPD ZDK.

-U dogovoru sa ministricom zdravstva Senkom Balorda, doći će do umanjenja 2,5 posto, a ne 5 posto. U novcu to neće iznositi 3,8 miliona KM, nego 1,9 milion KM. Umanjenje obaveza znači da zdravstvene ustanove uštede 2,5 posto troškova, a mi ćemo u toku naredne godine pronaći način za naplatu obaveza od javnih preduzeća, istakao je direktor Begić.

Ovom prilikom je istaknuto da Sindikat ljekara ZDK ne učestvuje u organizaciji i sprovođenju najavljenog štrajka upozorenja radnika zaposlenih u zdravstvu najavljenog za 12.decembar.

-Samostalni strukovni sindikat ljekara medicine i stomatologije, uvažavajući materijalnu situaciju zaposlenih u zdravstvu kao i evidentno loše opće stanje u zdravstvu izražava svoje razumijevanje i daje podršku legalnim zahtjevima Samostalnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, ali važno je da Sindikat ljekara medicije i stomatologije ne učestvuje u organizaciji i sporovođenju najavljenog štrajka upozorenja, istakao je dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata ljekara ZDK, dodajući da se u vezi izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, Sindikat se zalaže za izmjenu člana 33 o koeficijentima složenosti, tj. povećanje koeficijenta složenosti za ljekare opće prakse, specijaliste i subspecijaliste, te da Sindikat ljekara medicine i stomatologije bude potpisnik izmjenjeog i dopunjenog Kolektivnog ugovora.

Premijer Plevljak je istakao da je Vladi Zeničko- dobojskog kantona cilj razvijati partnerstvo i međusobno povjerenje sa zdravstvenim radnicima, jer samo takav odnos može doprinijeti poboljšanju kompleksne situacije, a kako bi podjednako bilo dobro i korisnicima zdravstvene zaštite i uposlenima u zdravstvu.

-Zajedno ćemo pokušati rješavati sva pitanja koja su važna za građane, za vaš rad i za naše obaveze kao osnivača. Uvijek ćemo govoriti što mislimo i uvijek ćemo stajati iza onoga što radimo. Vaš dio posla koji obavljate u društvenoj zajednici je veoma važan. Znam da vaša branša nije adekvatno nagrađena i zato moramo čuvati dostojanstvo zdravstvenih radnika. Ja bih želio da možemo danas govoriti o razvoju zdravstva, ali mogu reći da ćemo do kraja godine ići u realizaciju „austrijskog kredita“ za Kantonalnu bolnicu, nakon toga ćemo raditi na razvoju bolnice u Tešnju, a potom i u Domovima zdravlja u općinama Kantona. Želimo napraviti sve što je moguće da dobijete bolje uvjete rada, a volio bih da ta ulaganja prati i poboljšanje vašeg ekonomskog statusa, kazao je premijer Fikret Plevljak, dodajući da je ovo jedan u nizu sastanaka otvorenog dijaloga koji inicira Vlada ZDK, a za sve dodatne konsultacije u zdravstvu na raspolaganju je Ministarstvo zdravstva ZDK i ministrica Senka Balorda.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *