BSC ZDK održao radionicu za implementacione jedinice

BSC ZDK održao radionicu za implementacione jedinice

U organizaciji Biznis servis centra (BSC) ZDK i Federalnog zavoda za programiranje razvoja u petak je u hotelu “Dubrovnik” održana radionica za implementacione jedinice na temu: “Pregled stanja na području izrade akcionih planova, uvezivanja AP sa budžetskim planiranjem, te izrada izvještaja o implementaciji strategije razvoja i strategije socijalnog uključivanja (ISR/SSU)”, a u skladu sa Zaključkom Vlade ZDK iz oktobra 2010., tačkama II i III Zaključka o usvajanju Akcionog plana za strateško planiranje Zeničko- dobojskog kantona za 2012.godinu.

Radionicu je otvorio mr. Raif Seferović, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a radionici je prisustvovao i Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Sljedeći ključni koraci u uvođenju otvorene metode koordinacije (OMC) u procesu strateškog planiranja u BiH su: pretvaranje akcionih planova u ključne razvojne programe, te njihovo uvezivanje sa budžetskim planiranjem, definiranje setova indikatora za praćenje i uspostava sistema monitoringa i evaluacije/ izvještavanja u kantonu, priprema pilotnih verzija godišnjih Izvještaja o razvoju kantona, kao ključnih instrumenata za praćenje razvojnog napredovanja kantona prema zadatim strateškim ciljevima i specifičnost izvještaja o socijalnom uključivanju.

Radionici su prisustvovali predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja, predstavnici jedinica za implementaciju SR/SSU u kantonu i međunarodni stručnjak za proces strateškog planiranja Zdenka Marija Kovač.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *