„Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“

„Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoškog zadova Zenica i organizacije „Save the children“ u Zenici je, u četvrtak, održana završna konferencija na temu „Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu ka EU“. Direktorica Pedagoškog zavoda Munevera Selmanović govorila je o indeksu inkluzivnosti u ZDK, dostignućima u predškolskom odgoju i obrazovanju, primjerima dobre prakse u obuhvatanju djece osnovnim obrazovanjem koja se nalaze van obrazovnog sistema. Prezentirani su primjeri dobre prakse koncepta „Otvorene škole- otvorene zajednice u Varešu.

Konferenciji je prisustvovao premijer Fikret Plevljak ističući da je obrazovanje jedina šansa za BiH, u ravnopravnoj borbi talentirane djece sa Evropom. Ministar Trifunović je istakao da je završna konferencija prilika da se progovori o rezultatima zajedničkog rada i da se javnosti prezentira uspješan model partnerstva između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Pedagoškog zavoda Zenica i organizacije „Save the children“.

-Ovo partnerstvo i trogodišnji projekat je, između ostalog, rezultat činjenice da su Ministarstvo i Pedagoški zavod prepoznati kao proaktivne institutucije sa mnogo ideja za unaprijeđenje kvalitete obrazovanja, a obrazovne institucije ovog kantona mjesta gdje se dobre ideje mogu implementirati i unaprijediti. U ovaj projekat su, kroz različite aktivnosti, bile uključene predškolske ustanove i sve osnovne škole, a Ministarsvo i Pedagoški zavod su, u okviru svojih nadležnosti, osigurali održivost stalnog unaprijeđenja inkluzivne kulture, politike i prakse kroz plan razvoja škole i godišnji plan, istakao je ministar Trifunović.

Po riječima Andree Žeravčić, predstavnice organizacije Save the children u BiH, posebno je zadovoljstvo da su učenici, nastavnici i druge institucije dali učestvovali u širenju filozofije inkluzivnog obrazovanja u Zeničko- dobojskom kantonu.

-Vjerujem da će se i u narednom periodu ta podrška nastaviti i da će inkluzivno obrazovanje potpuno zaživjeti u Zeničko- dobojskom kantonu i zato se zahvaljujem Pedagoškom zavodu i Ministarstvu obrazovanja na podršci, kazala je Žeravčić.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *