IX regionalni novogodišnji susreti planinara

734114_558624597500797_816081029_n

U subotu 12.01.2012. godine održani su „IX regionalni novogodišnji susreti planinara“ u organizaciji PD „DRENIK“ iz Živinica.

Na ovom susretu su učešće dala dva planinara PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj.

Dan je bio predivan za ovakav vid okupljanja. Mada je cijeli dan bilo sunčano, temperatura je bila dosta niska.

Preko 150 planinara iz BiH, Srbije i Crne Gore uputilo se obilježenim stazama za pješačenje. Došli su planinari Zmajevca 684 iz Tešnja, Miljkovac Kladanj, Svatovca Lukavac, Konjuh Tuzla, Društvo prijatelja prirode Lipa Odžak, Varda Banovići, Majevica Srebrenik, OI Duga Tuzla, Brčko, Gradačac, Biciklistički klub Živinice, ekipe mladih planinara OŠ Đurđevik, Prve i Druge OŠ Živinice. Među planinarima su i Mladi Crvenog križa Živinice, predvođeni Edinom Husovićem.

Povorka je krenula ispred zgrade Općine Živinice, odakle su prebačeni autobusima do početka staze u Znunima.

Odatle se dalje penjalo stazom: Zenuni-slapovi-Bud.put-Vidivac Breza-Torovi-Božika-Pl. Dom.
Organizator je pripremio tri pravca kretanja kako bi staza bila prilagođena svim planinarima, od onih koji su došli da malo prošetaju, do onih 30 najupornijih koji su se penjali do vrha Božika na 1155MNV među kojima je bio i predsjednik PSD „ZMAJEVAC-684“ Tešanj.

Na početku staze nije bilo snjega, ali kako smo se približavali vrhu snjeg je bio sve dublji, da bi pri samom vrhu dosezao dubinu i od 50-60 cm.

Na vrhu smo napravili odmor uz čaj i sendviče iz ruksaka, a potom se uputili prema planinarskom domu.

Uspon do vrha i povratak do planinarskog doma je trajao oko 6 sati.

Po dolasku u dom organizator nas je dočekao u toplim prostorijama svoga doma sa šoljom toplog čaja i porcijom graha. Nakon toga usljedilo je djeljenje zahvalnica i priznanja i druženje planinara.
Zahvaljujemo se organizatoru na lijepom druženju i mladima crvenog križa Općine Živinice koji su sve vrijeme bili uz nas na usponu.

Do sljedećeg druženja,

VEDRO!

Predsjednik društva
Dženaid Brkić, prof.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *