Delegacija ZDK prisustvovala otvorenju etnološke izložbe u Tešnju

Delegacija ZDK prisustvovala otvorenju etnološke izložbe u Tešnju

Premijer Fikret Plevljak u pratnji ministara Mirka Trifunovića, Romane Brkić i Rifata Delića prisustvovao je otvorenju etnološke izložbe “Tradicija razvoja grnčarstva u okolini Tešnja” u Muzeju u Tešnju, autorice Mensure Mujkanović, upriličenu u okviru manifestacije “Očuvanje kulturnog naslijeđa općine Tešanj”, a potom je delegacija ZDK prisustvovala i manifestaciji “Dani tešanjske tradicionalne kuhinje”.

Na izložbi se mogu pogledati fragmenti keramike i grančarski predmeti, koji potiču od neolita do savremenog doba. Izložbu, koja prikazuje kontinuitet jednog segmenta civilizacijskog razvitka nematerijalne kulturne baštine tešanjskog kraja, otvorio je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović.

-Sretan sam što na području našeg kantona imamo čak tri muzeja, koje finansira Zeničko- dobojski kanton. Tešanjski muzej je najmlađi, osnovan prije tri godine, a iza sebe ima više izložbi, postavki, radionica, te nekoliko promocija knjiga. Muzej Tešanj daje značajan doprinos u kulturnom i turističkom životu Tešnja, te ostvaruje saradnju sa muzejskim i drugim kulturnim institucijama u zemlji i susjedstvu, istakao je ministar Trifunović.

Ispred Zemaljskog muzeja BiH Sarajevo prisutnima se obratila muzejski savjetnik Svetlana Bajić, ističući da je etnološka izložba u Tešnju prilika za isticanje potrebe za revitalizacijom tradicionalnih zanata u BiH, te prilika da se JU Muzej Tešanj uključi u poseban program UNESCO “Living Human Treasures” kojim bi se uspostavio sistem zaštite nematerijalne baštine, promocija tradicionalnih znanja i vještina, te podsticanje i afirmacija svih koji ta znanja čuvaju i prenose.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *