Premijer Plevljak i ministri Trifunović i Ugarak na svečanosti u medresi "Osman ef. Redžović" u Visokom

Na svečanosti, u povodu primopredaje dužnosti direktora medrese „Osman-ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visokog, ispraćaja u penziju dosadašnjeg direktora prof. Džemala Salihspahića i stupanju na novu dužnost novoimenovanog direktora prof. Dženana Handžića, u četvrtak, u visočkoj Medresi, prisustvovao je premijer Fikret Plevljak sa ministrima Mirkom Trifunovićem i Đemilom Ugarkom.

Dosadašnji direktor Džemal Salihspahić koji je, početkom 90-tih godina, počeo sa izgradnjom visočke medrese, zahvalio se na dosadašnjoj pomoći i podršci svima koji su bili uvijek uz njega i Medresu. Rezultati njegovog rada su izgradnja muške i ženske medrese, džamije, amfiteatra, đačkog doma, biblioteke, početak izgradnje sportskog igrališta, dvorane i zatvorenog bazena, te generacije školovanih medresanata, koji su nastavili studije ne samo u domovini, nego i van njenih granica.

Rijaset IZ BiH je izabrao za Salihspahićevog nasljednika prof. Dženana Handžića, učenika I generacije Medrese, koji je, nakon završenih studija, počeo raditi u Medresi i biti jedan od prvih njegovih saradnika. Podršku radu medrese “Osman ef. Redžović uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakavši da Medresa nije samo djelo Džemala Salihspahića, ali sigurno jeste njegova vizija.

-Kada govorimo o ljudima, govorimo o njihovim djelima, o onome što su oni iza sebe ostavili, o onome po čemu ih pamtimo, a Džemal Salihspahić je iza sebe ostavio veliko djelo, istakao je reis Kavazović.

Premijer Fikret Plevljak uputio je riječi zahvale prof. Džemalu Salihspahiću i poželio uspjeh u radu novoimenovanom direktoru Handžiću.

-Poštovani profesore Salihspahiću, hvala Vam u ime naše djece, u ime naše mladosti, u ime ove dobrote za sve što ste učinili za, skoro, dvadest generacija mladih ljudi. Poštovani profesore Handžiću, dužnost koju preuzimate podignuta je na jako visok nivo, a taj nivo podigao je profesor Salihspahić. Želim ti da ta činjenica ne bude izvor tvoga straha, već izvor tvog motiva da nastaviš dalje ovo dobro i plemenito djelo, istakao je premijer Plevljak.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *