Zahvalnica premijeru i Vladi Kantona za poticaj muzičkoj kulturi

Zahvalnica premijeru i Vladi Kantona za poticaj muzičkoj kulturi

Na skromnoj svečanosti upriličenoj u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, danas je Fikretu Plevljaku, premijeru Zeničko-dobojskog kantona od strane Melihe Salčinović, direktorice uručena Zahvalnica za podršku i pomoć u nabavci neophodnih muzičkih instrumenata. Zahvalnicu je dobio i resorni ministar, Mirko Trifunović zbog, kako je rekla direktorica Salčinović, izraženog razumijevanja i podrške koju je Vlada Kantona imala u proteklom periodu za potrebe ove školske ustanove. Ovim je kantonalna Vlada pokazala da, ne samo pomaže u odvijanju reodvnog procesa nastave, već i želi podstaći razvoj muzičke kulture u cjelosti na ovom području, kazala je direktorica Salčinović.

Naime, Vlada je izdvojila 7.780 KM za nabavku timpana neophodnih za veće muzičke izvedbe i događaje od značaja za grad i Kanton. Ovim instrumentima služit će se i Srednja muzička škola i Kamerni simfonijski orkestar bez kojih, kako je već poznato, nije moguće organizovati niti jedan ozbiljniji kulturni i muzički događaj u gradu i Kantonu. Kako doznajemo, nabavkom timpana, te uz ostale postojeće udaračke instrumente, stvorili su se uslovi za moguće otvaranje Odsjeka za udaraljke u narednom periodu u okviru Srednje muzičke škole. No, pored toga, Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva obrazovanja,nauke, kulture i sporta izdvojila je prošel godine sredstva za popravku krova i drugog sprata ove školske ustanove kao i nabavke novih instalacija u zgradi koje su zbog starosti bile dotrajale.

Inače, tokom današnje svečanosti, premijer Plevljak imao je priliku prisustvovati i predavanju „O klaviru – kroz historiju i građu“ koje je održao Bartolomej Stanković, magistar klavira, inače Zeničanin koji je svoje prvo muzičko obrazovanje stekao u Visokom, a magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *