Premijer Plevljak ugostio baletnu umjetnicu Edinu Papo

Premijer Plevljak ugostio baletnu umjetnicu Edinu Papo

Magistrica umjetnosti baleta Edina Papo, umjetnička direktorica „Balet Fest Sarajevo“ i Albert Papo, operativni direktor „Balet Fest Sarajevo“, protekle sedmice, predstavili su premijeru Fikretu Plevljaku, u sjedištu ZDK, ovogodišnji program najmlađeg festivala u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u periodu 20. do 28. septembra.

Direktorica Papo iznijela je premijeru Plevljaku prijedlog da Zenica, čije Bosansko narodno pozorište raspolaže najljepšom scenom, bude domaćin dijela „Balet Fest Sarajevo“, odnosno predstavi baletne trupe iz Bratislave.

-Zenica ima scenu za balet i mi mislimo da nije dovoljno iskorištena u tom segmentu. Trupa iz Bratislave, sa savremenom predstavom „Queen“, bi mogla gostovati u Zenici. Inače, u okviru „Balet Fest Sarajevo“ budu prikazane četiri predstave, gostujući baletani iz Evrope, predstavnici domaćeg baleta i gala koncert iz nekog evropskog centra koji posjeduje tradiciju u baletu, istakla je Papo.

„Balet Fest Sarajevo“ sa izdanjima 2001. i 2012. stasao je u respektabilnu i prepoznatljivu manifestaciju čiji je prvobitni cilj- popularizacija baletne umjetnosti- ispunjen u cjelosti. Misija “Balet Festa Sarajevo” je pokazati jedinstvenu baletnu umjetnost u najboljem svjetlu kroz evropski i bh. balet, pružiti svima priliku da otkriju jedinstven svijet profesionalnosti, kao i mogućnost za sticanje uzbudljivog doživljaja koji daje vječna umjetnost i ljepota baleta.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *