Tešanjski dnevnik 11-18.03.2013. godine

Otvorena kulturno privredana manifestacija Tešanjsko proljeće

Dvanaestog marta prije 135 godina rodio se naš veliki pjesnik Musa Ćazim Ćatić. Već je uspostavljena tradicija da se tog dana otvori i kulturno privredna manifestacija Tešanjsko proljeće.
Gimnazija u Tešnju nosi ime ovog  velikog pjesnika i dan njegovog rođenja obilježava kao dan škole. Gimnazijalci su imali nekoliko javnih nastupa povodom dana škole, a koje su organizovane u okviru Tešanjskog proljeća.

Polaganje cvijeća na Ćatićev mezar

Polaganju cvijeća (12.03.) su  prisustvovali predstavnici škole, direktorica  Aida  Salkić, učenici, predstavnici općine načelnik mr. Huskić, predsjednik OV Fuad Šišić i pomočnik načelnika za društvene djelatnosti Azra Muslija. Musine stihove su čitali učenici Gimnazije Narcis Halilović i Dženana Buljubašić, koji su i položili cvijeće na Musin mezar.

Delegacije općine, gimnazije Musa Ćazim Ćatić i pjesnik Sead Korajlić jedini predstavnik građana

Kulturno zabavni program Hej ja slikam, sviram i pjevam

Samo pola sata nakon polaganja cvijeća na Musin mezar u velikoj sali CKO učenici gimnazije Musa Ćazim Ćatićsu priredili kolaž program u kome su glumili, pjevali igrali. Sala je bila puna i oduševljena nastupom. Članovi dramske sekcije Narcis Halilović i  Merisa  Medarić izazvali su grohotan smijeh publike igrajući prilagođene dijelove iz Pokondirene tikve koje je pripremio Anes Hodžić. Anes je opet izazvao oduševljenje i smijeh vodeći „dnevnik“ sa aktuelnim vijestima . Pjevali su Haris Ruštić, Kenan Delić i Advan Karahodžić, a dobro uvježbana družina folklorne sekcije je izvela svoj program. Prisutnim se obratio donedavni direktor  Salko Subašić, koji se zahvalio saradnicima, općinskim organima i svim drugim sa kojima je sarađivao, a nova direktorica Amela Salkić je iznijela neke podatke o radu u prošloj godini među kojima je svakako prosjek ocjena u prvom polugodištu koji je najbolji u historiji Gimnazije i iznosi 3,8 (ako sam dobro zapamtio).


Učesnici programa i puna velika sala Centra za kulturu i obrazovanje


Penzioner prof. Mustafa Kapetanović je bio predavač prvoj generaciji Gimnazije daleke 1961. godine. Desno, učenici koji su izazavali smijeh svojim nastupom

Pjesničko veče i promocija knjige

U prostroijama Opće biblioteke gimnazijalci su upriličili program posvećen Musi Ćazimu Ćatiću, čije ime nosi njihova  gimnazija. Musa (Damir Galijašević), Anton Matoš (Tarik Ramić), Tin Ujević (Arif Plančić) su kafenisali i spominjali Musine pjesme koje su potom čitali učenici.  Almedina Hadžan, Dženita Ahmetagić, Narcis Halilović i Anisa Glumčević Svoje pjesme su čitali Enesa Kruško i Sadmina Pašić.
Pjesme sa Musinim tekstovima su pjevale, Selma Plančić i ne planirani gost Medina Hadžić raniji učenik Gimnazije, a sada student.

 

Nakon izvedenog pjesničkog programa održana je promocija knjige Na liri ispisano koja sadrži zbornik radova učenika gimnazije Musa Ćazim Ćatić.

Promotori su bili prof. Amela Prnjavorac, dugogodišnji profesor , a sada u penziji, Zulejha Terzić i prof. Asmir Bašić koji je govorio o motivaciji učenika za pisanje.

Esmir Bašić, Amela Prnjavborac, Zulejha Terzić, desno Zulejha Terzić sa svojim učenicama, a sada profesorima


Izložba grafike iz fundusa Muzeja grada Zenice

Zvanično otvorenje Tešanjskog proljeća obavljeno je otvaranjem izložbe Izložba grafike iz fundusa Muzeja grada Zenice. Izloložbu je organizovao Centra za kulturu i obrazovanje u maloj Sali Centra.

Učestvovali su i predstavnici Muzeja grada Zenica viši kustos  Igbal Cogo i  Lejla Osmanić istoričarka umjestnosti i komparativne književnosti.

Između ostalih, izloženi su radovi Irfana Handukića, Dževada Hoze, Halila Tikveša

Manifestaciju Tešanjsko proljeće je otvorio načelnik mr. Suad Huskić, a izložbu Igbal Cogo.

Posjeta je bila manja od uobičajne, vjerovatno i zato što je dosta kasno objavljen program Tešanjskog proljeća.

Amir Brka, Lejla Osmanić, načelnik Huskić, Igbal Cogo, jedan broj stalnih posjetilaca kulturnih manifestacija u Tešnju


Mercedes u Pobjedi

Oko 1970. godine Pobjeda je isporučivala pumpe za vodu poznatom proizvođaču u auto industriji Mercedesu. Poslovi su se odvijali preko firme Autocomerc Ljubljana. To je bio veliki impuls za intezivan razvoj Pobjede. Mercedesova zvijezda je otvarala mnoga vrata.Poslije rata sam bio u Ankari kod jedne firme i preko jednog generala pokušao obezbjediti isporuke za veliki Mercedesov servis u Ankari. Obradovao sam se kada sam otišao u skladište i vidio pumpe koje Pobjeda radi, a njihova cijena skoro tri puta veća od Pobjedine prodajne. Međutim nisu smjeli kupovati van Mercedesa, ali je vlasnik objasnio da on ima preko puta firmu koja može kupovati od Pobjede. Tamo je cijena bila dva puta manja od Pobjedine.

To je Mercedes, neprikosnoven proizovđač automobila, ali i kamiona čija je cijena istog proizvoda i pet puta veća kada iza tog proizvoda stoji njegova zvijezda.

Delegacija Mercedesa u Pobjedi


Raduje njihov dolazak u Pobjedu. Zadužim Šefketa Turalića za fotografiju i informaciju kako su prošli razgovori:
Razlog posjete je mogučnosti instalisanja jedne proizvodne linije. Prije toga je potrebno da obave audit sistema kvaliteta Pobjede kao dobavljača. I ovaj put Popbjeda je pobjedila. Dobili smo visoke ocjene. Imaju neke zamjerke, ali od Mercedesa su. Lijepo je bilo čuti od njih da imamo pametnu i odgovornu radnu snagu.
Čeka nas recertifikacija ISO 9001-2008 još ovog mjeseca, u maju livnica u Turbetu, a onda  naj zahtjevniji standard ISO/TS 16949:2002.
I ako na bolovanju i tek ovih dana skinuo gip, Šefket je  bio maksimalno aktivan. Naravno da su i ostali Pobjedovci sve učinili da pripreme teren za dolazak Mercedesa. Da im bude sa srećom.

 

Izložba fotografija u Jelahu

Jedno zaista zanimljivo i lijepo veče u hotelu AA u Jelahu. Postavljena je izložba pod nazivom „ Drvo u tradicijskoj kulturi Bosne i Hercegovine“ u organizaciji Muzeja Tešanj. I ova manifestacija je jedan od sadržaja Tešanjskog proljeća. Autori postavke je otac Zvonko Martić, etnolog i kulturni antropolog i Jasmin Fazlagić snimatelj fotografija.

 

Jedna od fotografija, desno predstavnik Uni credit bank, direktor Muzeja Tešanj Jasmin Mandžukić, i otac Zvonko Martić, desno članovi KUD Izvor Žabljak

Bez sumnje veoma zanimljiv entuzijast Martić je našao put do Tešnja i preko Mirveta Unkića i njegove supruge Enise, koja je njegova školska drugarica. Martić je rekao da je prvi maturski ples otplesao sa Enisom i da zahvaljujući tom poznastvu rado dođe u Jelah.
Posebnu draž ovoj večeri dali su Etno sekcija KUD-a Izudin Mulabećirović Izo iz Jelaha, KUD Izvor iz Žabljaka i SPKUD Prosvjeta Telić, pododbor Vitkovci i pjevački trio iz Miljanovaca.
Na fotografijama, ali i kod učesnika manifestacije moglo se vidjeti bogatstvo etno blaga naroda  BiH. Nažalost moramo se vračati u prošlost da bi bili zajedno.
Pokrovitelj manifestacije je UniCredit Bank.


SPKUD Prosvjeta i učesnice programa iz Miljanovaca

Dvadeset godina od formiranja „Pousorske ljute“

Prije dvadeset godina formirana je 207/377. Viteška brdska brigada Pousorska ljuta. Obilježavanje godišnjice obavljeno je u Jelahu u subotu.

Pisati o tom vremenu i Pousorskoj ljutoj trebalo bi puno više prostora. Možda jedan detalj čiji sam učesnik, kaže ponešto o tom vremenu.
Bio je to 26. juni 1992 godine. U Pobjedi smo spremili neka ispitivanja tromblona i minobacčkih grata 82 mm. Za to ispitivanje na Rastokama trebao nam je minobacač. Milan Jazbez iz Štaba nam je obezbjedio Omahu sa minobacačem koji je bio na liniji odbrane na Križu. Tada sam prvi put upoznao Omahu. Sjećam se i sada tog crnog mladića, sa rolkom, mršavog, oštrog prodornog pogleda.
Kada je prvih pet tromblona aktiviralo na vodi Omaha je zaustavio ispitivanje, pokupio preostalih pet i rekao:

 

Adem Omahić Omaha i jedan od  zarobljenih tenkova

Mi gore na liniji nemamo ni jedan tromblon , a vi se ovdje razbacujete, piši ti u zapisnik slobodno da je svih deset dobrih, a daj meni tih preostalih pet.

Kada je potom aktivirala i osamdeset dvojka samo sa osnovnim punjenjem rekao je Huski i ostalim svojim saborcima.

Rat nećemo izgubiti inžinjeri su sa nama. Idemo mi raditi svoj posao, a oni neka rade svoj.
Organizovano je obilježavanja ovog značajnog događaja u Jelahu.

Na Trgu branica u Jelaha izvršeno je svečano postrojavanje ratnog sastava.. Odata je pošta za njih 200 koji su braneći BiH izgubili život.Sto trideset boraca su ostali invalidi,  a 600 ih je bilo ranjeno.
Nakon obračanja ratnog komadanta i načelnika općine održan je kulturno zabavni program, ručak-vojnički grah i narodno veselje.
Hrabri borci ove brigade branili su tenko prohodne linije, a li su poznati kao otimači i uništivači neprijateljskih tenkova. Sjećam se i sada u ratu spominjanih kota gdje su stalno vršeni proboja iu pokušaju ovladavanja Usorskom dolinom: Križ, Mujkići, Obli Kamen, Kanatova kosa, Prljuga, Komin.

Poslije dvadeset godina borci Pousorske ljute su ponovo slušali komandu svojih ratnih komadanata

Ratni komadanti Asim Bašalić, Ismet Avdić i Muharem Ahmić, nastup hora EN-ISA

 

Prof. Aida Salkić direktor gimnazije Musa Ćazim Ćatić

Prof. Aida Salkić je rođena 1970. godine u Doboju. Nakon završene osnovne škole u Jelahu i Srednje medicinske škole u Doboju završava i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu Geografija- nastavnički smjer. Radila je u Civilnoj zaštiti i Ratnoj bolnici kao medicinska sestra do 1996. godine. Tri gosine je radila istovremeno u bolnici kao medicinska sestra i kao profesor u srednjim školama u Tešnju.

U gimnaziji Musa Ćazim Ćatić radi od 2002. godine , a od 8.03. ove godine godine obavlja dužnost direktora.

Godišnja skupština NHU Oslonac

Stambeno zbrinjavanje ugroženih je osnovna aktivnost NHU Oslonac. U proteklih sedam godina izgrađeno je 25 objekata i realizovano 16 projekata pomoći.
U ovoj godini planirana su 4 projekta izgradnje objekata i 4 projekta adaptacije. Međutim na osnovu informacije Venana Hadžiselimovića, izvršnog direktora Hifa group, očekivati je i bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnje. Naima Hifa group je odlučila da dio sredstava namjenjenih za humanitarne svrhe usmjeri preko Oslonca.


Predsjednik Oslonca dipl. Ing. Husein Alić

U ovoj godini je planirano povečanje broja aktivnih članova za 50.
Grupacija Prevent Visoko je proglašena za donatora godine, za največeg pojedinačnog donatora Bernadir Bašić, a najaktivnijeg člana Ibrahim Hukić.

 

Tiho živio, tiho otišao – Mehmed Deljkić Emče

Ni po čemu prepoznatljiv, a opet poseban. To je Enče. Kako to napisa Suad u svom komentaru živio je na čaršijskom portalu. Stalno je bio tu oko nas. Bio mali kamenčić čaršijskog mozaika. Ne vidi se baš posebno, ali kada ga nema osjeti se nedostatak. Tiho je i otišao u sjeni prerane Almirove smrti.

Mehmed Deljkić – Emče


Tešanj neka i sad


(Fotografija iz arhive Envera Mehinagića)


Sa table na Gornjoj čaršiji


HUSEIN GALIJAŠEVIĆ

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *