Čestitka 9. maj

Fasizam

9. maja 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljenja jedna ideologija koja je odnijela milione ljudskih života.

Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera, prije 68 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat, prestale su silne patnje i progoni drugih i drugačijih.

Danas smo svjesni da prije 68 godina jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sam fašizam. On je ostao u životu do danas, na svim kontinentima, pa i u Europi, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Polazeći od svojih osnovnih principa, slobode, jednakosti i pravde, antifašističke prošlosti BiH, te svojih prirodnih veza sa SUBNOR-om i ostalim udruženjima koja njeguju antifašističku tradiciju, SDPBiH Tešanj njegujući tekovine antifašizma, istovremeno se opredjeljuje za osiguranje osnovnih prava i slobode ličnosti i naroda, humano, demokratsko i jednakopravno društvo.

Najoštrije osuđujemo fašističke i nacionalističke pokrete u svijetu, a posebno u BiH.

SDPBiH Tešanj će se nastaviti boriti protiv nacionalizma, šovinizma, ekstremizma, netolerancije, te svih ostalih oblika fašizma.

Naša obaveza je da i dalje radimo na promociji antifašizma i približavanju ideala i ciljeva tog svjetskog pokreta među mladim ljudima.

U ime Općinske organizacije SDPBiH Tešanj i svoje osobno svim građankama i građanima BiH, a posebno općine Tešanj

ČESTITAM 9. MAJ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EUROPE!

Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
dr. Sead Rožajac

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *