Bosna i Hercegovina nije spremna za popis stanovništva

Stranka za BiH

Na Dan bijelih traka koje svjedoče o etničkom čišćenju, ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić potvrdio je da će popis stanovništa i kućanstava biti održan 1. oktobra ove godine uz mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu čime se trasira put za ovjeru etničkog čišćenja.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da su mnoge aktivnosti u vezi sa najavljenim popisom provedene mimo odredbi Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović svjesno ostavljajući brojna otvorena pitanja i nezakonito ustupajući nadležnosti Agencije Vijeću ministara BiH, otvara put agresivnoj politici RS-a, legalizaciji etničkog čišćenja i daljnjoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Pitanje popisa je svjesno voljom tzv „šestorke“ , sa pravnog i statističkog preneseno na politički teren.

Neprihvatljivo je, između ostalog, da popisne komisije budu monoetničke, da se ne zbrajaju odgovori građana tipa MUSLIMAN-BOŠNJAK, te da se ponuđene opcije neće objediniti u jedinstvenu popisnu šifru- statistički tezaurus.

Neozbiljna je i neodgovorna izjava ministra Hadžića “ da će svaki odgovori na pitanja iz popisa imati svoju šifru i da će onda biti zbrajani ukoliko utvrdimo da su određeni odgovori u interesu građana i države BiH“.

Ministre Hadžiću, o interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana treba misliti prije popisa, poslije će biti kasno.

PRESS SLUŽBA OS SBIH TEŠANJ

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *