Put od Tešnja do Turbeta i nazad!

sefket-turalic

Ko će ovo počistiti ili Ministru ima ko da piše!
Čitam neki dan na tesanj.net:
HYPERLINK “http://tesanj.net/2013/06/03/premijer-plevljak-i-ministar-seferovic-posjetili-podzemni-kompleks-tunela-na-ravnama/” http://tesanj.net/2013/06/03/premijer-plevljak-i-ministar-seferovic-posjetili-podzemni-kompleks-tunela-na-ravnama/
pa izdvajam ovo što me……
….Premijer Plevljak je, i ranije, istakao svoju podršku aktivnostima Semira Osmanagića u visočkoj dolini piramida, promoviranju Zeničko-dobojskog kantona i države Bosne i Hercegovine koje rezultiraju sve većim brojem organiziranih posjeta Visokom turista sa svih kontinenata.
Po riječima Osmanagića, premijer Plevljak i ministar Seferović su se interesirali o obavljenim snimanjima energetskih fenomena koja će biti ponovljena u toku narednog mjeseca.
Inače, Vlada ZDK je podržala i izgradnju natkrivenog koridora i temelja za drvene kućice na platou podzemnog kompleksa tunela na Ravnama. U narednom periodu će se pristupiti asfaltiranju parking prostora čime će biti omogućen mnogo bolji pristup za mnogobrojne turiste….

Obojici sam do sada pisao preko 10 mailova… Ostavili su nekad svoje adrese ali nikad nisam dobio nikakav odgovor, vjerojatno zauzeti svojim obavezama……..Kažu: (žvaka čisti zube a izvaljuje plombe…) ništa čudno, tako je to.
Ministar Seferović u januaru 2012.godine se pojavi na svečanosti u OŠ Jabalnica – Tešanj, održa govor, dade verbalnu podršku u akciji PET(ica) i pitam ove je li se ikad oglasio više ali „s parama“ da podrži, nagradi, kažu NIKAD NIŠTA!!!!!!! A obećao, to sam čuo svojim ušima!

Živim u najčišćem gradu Ze do kantona, kažu i BiH!!! Radimo svakodnevno na podizanju svijesti građana, rezultati su svakog dana sve vidljiviji, rezultati su tu….
Uredno plaćam pri registraciji oba auta neke takse za vode, ekologiju i šta još sve ne i imam pravo pitati zašto nam je kanton prljav…

Ministre – ovo nemojte shvatiti da stoji neka partija ili stranka iza mene. Stojim ja kao građanin i još najmanje mojih 1000 što prijatelja, rodbine, sugrađana, drugova, radnih kolega… Tekst nema političku pozadinu sem što je u pitanju prozivka da se ovo prvo počisti pa onda da se zovu turisti… Koji bi to turista stao i odmorio u ovakvom okruženju???? A da ne govorim kada naše kupce ili prijatelje iz okruženja vozim ovim putem do naše livnice u Turbetu. Lijepo se osjećam kada krenemo u Tešanj i iz Tešnja, ali onda malo preko Vjetrenice pa se vratim na Lašvansku petlju, kao da pobjegnem od gorega ali uvijek na tom drugom putu je još gore… Najgore što i Vaše kolege ministri ovo vide, da ne govorim o silinim pomoćnicima, a o inspekcijama sam davno prestao da govorim… A najgore u svemu što se svakodnevno ovo širi. Budu neke jednokratne akcije, proglasi se neki LOT I, II, ili III – kao čišćenje kanala uz M17, malo se pokosi i to završi na tome. Ove deponije na mojim slikama se samo šire….

Prvo sam mislio da napravim stolne kalendare pa da Premijeru i svim ministrima i načelnicima općina koje su u slivu rijeke Bosne pošaljem po jedan da imaju na stolu  i da ih slike bodu svaki dan. Odustao jer nije da ne bih mogao platiti već što je pola godine i što bih ipak potrošio papir i onda je bolje ovako, ne trošim ni jedan prirodni resurs do struje…..
Ne bih volio da se sada jave oni koji će palamuditi i napadati, ja sam kao savjestan građanin nešto uspio pokrenuti u svome gradu, stoje rezultati tako da pozivam one koji će replicirati na ovo, da se radije nađemo na kafi da vidimo kako ove deponije počistiti.

Stojim na raspolaganju, i ovih dana ako Vi ministre možete da evo nas dvojica rukavice, vreće i da krenemo. Imam dosta obaveza ovih dana ali bih rado to učinio, znam da bi se akciji odazvalo dosta mojih poznanika. Gledati ovo a ne činiti ništa i još dobijati lijepu platu je za mene poraz!
Mi plaćamo Vas u vlasti da radite i da nam svojim projektima obezbjedite ugodnije uslove. Sad što smo mi na nivou neandertalaca po ovom pitanju to je druga stvar ali to treba da riješi inspekcija, eko policija zašto ne i policija kada vidi da neko s prikolicom pred njima baci otpad u rijeku (ovo sam svojim očima vidio jednom da pored njih tip dođe i prevrnu prikolicu i istrese otpad, ali oni taj dan kontrolišu brzinu! Pa nisu zaboga miloga plaćeni da obavljaju dva posla odjednom! A i puno bi bilo za njih!).

Neki znaju po ovim forumima za najlon vrećice i PET odmah navesti kako je u Njemačkoj ili kojoj zemlji to Zakonom propisano. Znam(o) i ja/mi to, ali mi Zakona tih nemamo, a osnovna je valjda zadaća Vas koji sjedite u vlasti da predlažete i donosite Zakone. Ili griješim?

Znam da će mnogi sada link prebaciti na fcb profil, mnogi će komentarisati: svaka mu čast! Ima leđa (da ne upotrijebim koji drugi izraz), ne pije ovo vode – do onih da sam lud, seljak, konj….
Meni ne treba slava, nisam član niti jedne pa ni Eko partije, ne moram slušati druge kako ću misliti i šta pričati (sem svoje supruge – papučar, jašta nego smijem priznati). Ja želim da nam praunuci makar žive u čistome, jer djeca i unuci haman neće upamtiti kako to treba da bude. Nisam pomenuo i bijele kitove koji su ugrožena vrsta u Tihom oceanu, valja misliti i na njih. I mir u svijetu, globalno.

Svi oni kojima nije svejedno, eto prilike, ako Ministar obeća da će lično doći sa mnom i počistiti, poziv da nam se pridruže. Samo da ne bude – … zboga ranije preuzetih obaveza, akciji će se odazvati pomoćnik ili zamjenik…. (Zlatko Kramarić dok je bio gradonačelnik Osijeka svaki dan poslije 15:00, gumene čizme i administracija pa u Dravu i čistio! Dok nisu počistili!).

Imamo najljepšu prirodu, resurse – hvalimo se na svakom koraku i dajte da tu živimo i da neko i živi od toga.

Ovaj tekst se brusi već dvije godine, hoću – neću, ma hoću! Hvala mojoj Coji, Eminu i Emiru, prijateljima koji su uz mene, daju mi podršku, učestvuju u svim eko akcijama u Tešnju, daju svoj doprinos u PET akciji (evo podatak 93 tone za 3 i po godine je skupljeno u mome gradu! Iliti 1 700 000 flaša – milionsedamstotinahiljada/tisuća flaša!!!!! Što zelenih, što crvenih, što plavih, a ima i neutralnih – bijelih).  Tih 93 tone su skupila djeca osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, nastavnici, rodbina, građani Tešnja…

Pa eto ovo možete shvatiti i kao javni poziv na akciju! Meni ne treba “Let`s Do It World”, i “Let`s Do It BiH“. Samo kontinuitet, svaki dan!!!
Sva najbolje!

Izjavljujem da sam tekst pisao potpuno svjestan tj. trijezan i svjestan posljedica. Slike koje su uznemirujućeg sadržaja ne preporučam istinskim zaljubljenicima prirode – dajem u javnost i mogu se preuzimati bez ikakve nadoknade. Ma na kraju, slike su naša svakodnevnica možete ih i sami napraviti na M17 uz rijeku Bosnu, od Karuša do Bilješeva i dalje, pa preko Vjetrenice. Sada kako nam je ne morate žuriti da će nestati tih prizora i deponija.

Na kraju obratite pažnju i na ove dvije slike saobraćajnih znakova, čirilica ŽEPČE!!!! Znam da ćete reći nije Vaš resor ali ako gledamo sa turističke strane a tu ste također Vi Ministar, NEKO je ovo morao signalizirati da je sramota! Ko je odgovoran za ovaj propust, to ostavljam Vama. Ljudi se smiju, a možda da i ne dirate jer i ovo je turistička atrakcija i nasmije ljude u ovim teškim vremenima.

Možda da raja glasa tj. lajkuje sliku koja se najviše sviđa pa da je proglasimo fotkom Ze do kantona za period 2010.-2013.godinu!

Šefket Turalić, dipl.ing.maš.
Quality manager
Tešanj

O Sefket Turalic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *