Poslanici u federalnom i državnom parlamentu s područja Zeničko-dobojskog kantona odbit će izmjene federalnog Zakona o raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH

Poslanici u federalnom i državnom parlamentu s područja Zeničko-dobojskog kantona odbit  će izmjene federalnog Zakona o raspodjeli javnih prihoda Federacije BiH

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona prošlog petka, 07. 06. 2013. u organizaciji Skupštine Kantona, održan je konsultativni sastanak u vezi  sa Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koji je Vlada Federacije BiH pripremila i nedavno dostavila  zastupnicima Predstavničkog doma Federacije BiH u parlamentarnu proceduru. Na ovaj sastanak bili su pozvani svi  zastupnici Parlamenta Federacije BiH: Predstavničkog doma i Doma naroda sa područja našeg Kantona kao i poslanici Parlamentrane skupštine BiH sa područja našeg Kantona, te poslanici iz Tuzlanskog i Srednjebosanskog kantona i premijer Kantona. Predviđene izmjene pomenutog federalnog Zakona značajno se razlikuju u odnosu na podnesenu inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona o izmjeni i dopuni istog zakona upućena predsjedavajućem Predstavničkog doma Federacije BiH.  Suština predloženih izmjena poteklih iz našeg kantona jest u povećanju udjela prihoda Zeničko-dobojskog kantona i općina u ukupnoj raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

Tokom sastanka, Sretko Radišić, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kazao je „da se mora iznaći odgovarajući način da se ponuđeni Nacrt Zakona Vlade Federacije BiH ne prihvati jer uopšte ne uvažava našu inicijativu i štetan je po finansijske interese Kantona i svih njegovih građana.“ sastanak sa namjerom da se pokuša, zajedno sa poslanicima Parlamenta Federacije BiH i poslanicima. Naši poslanici u federalnom i državnom parlamentu dali su punu podršku podnesenoj inicijativi Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i iskazali svoje nezadovoljstvo dostavljenim Nacrtom Zakona Vlade Federacije BiH, a poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji su sa područja našeg Kantona, obećali su da neće podržati pomenuti Nacrt Zakona Vlade Federacije BiH kada bude na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH,. Nadalje, poslanici sa područja našeg Kantona pokrenut će inicijativu da se u parlamentarnu proceduru podnese novi Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koji bi bio usaglašen sa tekstom  ranije podnesene inicijative Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Zajednički zaključak sa ovog sastanka je da se svi poslanici u zakonodavnim tijelima viših nivoa vlasti, trebaju maksimalno angažovati da se položaj Zeničko-dobojskog kantona popravi u pogledu pravednije raspodjele javnih prihoda, posebno indirektnih poreza. Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa područja našeg Kantona ne trebaju podržati dostavljeni novi Nacrt federalnog zakona, već trebaju sami podnijeti inicijativu ili novi Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, koji bi bio usaglašen sa tekstom ranije podnesene inicijative Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja predviđa povećanje udjela prihoda našeg kantona  u ukupnoj raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH. (Stručna služba Skupštine ZDK )

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *