Safer Grbić posjetio Europske institucije u Briselu

9352_165456003637136_183208469_n

Nakon završene obuke za omladinskog lidera Instituta za razvoj mladih, sudjelovanja u programu za političke lidere PM-a iz Banjaluke i tromjesečnog angažmana u Narodnoj skupštini Republike Srpske pri Odboru za mlade, porodicu i sport ove sedmice u sklopu programa Političke akademije Jarl Hjalmarson Fondacije iz Švedske studijskim putovanjem Safer Grbić je posjetio institucije Europske unije u Briselu.

Studijska posjeta je podrazumijevala posjetama Nato-u, Europskoj Komisiji, Europskom Parlamentu, Vijeću Europe i Ambasadi Bosne i Hercegovine u Briselu gdje se razgovaralo između ostalih o pitanjima Bosne i Hercegovine.

U Nato-u su sugovornici i sugovornice bili Barbara Maronkova, Despina Fragoulopoulou, Branimir Jukić koji su predstavljali politiku Naot-a, politiku Nato-a prema zemljama Zapadnog Balkana i misiji Nato-a u Bosni i Hercegovini.
U Europskoj Komisji o temama institucije Europske Komisije, politikama Eeropske Komisije i odnosima Europske Komisije sa Bosnom i Hercegovinom govorili i govorile Christina Oldman, Jo Vandercapellen i Georg Ziegel.

Posjeta Europskom Parlamentu je podrazumijevala upoznavanje sa Ulricom Helgesson, Tomaszom Banka i razgovoru o temama koje podrazumijevaju odnose Europske Unije prema Bosni i Hercegovini, funkcioniranje Europskog Parlamenta i obilasku zgrade Europskog Parlameta.

Posljednji dan posjete Belgiji i Briselu je okončan posjetama Vijeću Europe gdje se razgovaralo o ralikama funkcioniranja Vijeća Europe i Europske Komisije sa Szsanne Nielsen, te Europskoj narodnoj stranci – grupaciji narodnih stranka Europe u čije su članstvo iz Bosne i Hercegovine delegirane Stranka Demokratske Akcije, Partija Demokratskog Progresa i Hrvatska Demokratska Zajednica.

Studijska posjeta je imala za cilj da upozna mlade političke lidere Bosne i Hercegovine sa politikama Europe, načinu funkcioniranja Europskih institucija i europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *