Osvajanje najvišeg vrha BiH, planine Maglić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu i nedjelju, 15. i 16. 06.2013. godine, planinar Dženaid Brkić iz Tešnja, član PSD „Zmajevac-684“ Tešanj, zajedno sa članovima PD „Mladost“ iz Zenice je pohodio planinu Maglić, koja je ujedno i najviši vrh Bosne i Hercegovine sa svojom visinom od 2386 metara nadmorske visine.
Sa dva kombija, nas 18 planinara se prebacilo od Zenice do lokaliteta Dernečište u podnožju planine Maglić, gdje smo postavili kamp i odakle nam je bila polazna tačka za penjanje.
Na stazu nas se uputilo 15, ali prilikom penjanja pet planinara se osjetilo nespremnim za penjanje do vrha, tako da su se vratili do dernečišta, a 10 najupornijih se uputilo Poštarevom stazom na sam vrh.
Početak uspona je bio lagan, šumskom stazom i ne previše naporan. Nakon šumske staze smo hodali livadom na kojoj nije bilo hlada, tako da smo dobro osjetili planinsko sunce na licu. Treći dio staze je već bio prava avantura. Snjeg koji se zadržao po obroncima planine nam je otežavao uspon, jer je prekrio neke lakše pravce, tako da smo zbog klizavog terena morali više puta korigovati pravac kretanja preko suhih stijena, kako se niko nebi kliznuo i pao, jer pad na ovim obroncima nikako nebi dobro završio.
Na nekoliko mjesta smo imali na raspolaganju sajlu koja nam je omogućavala da se malo osiguramo prilikom uspona.
Na vrhu se nismo dugo zadržali, jer je nedugo po našem dolasku počela da se formira jaka magla, te smo se počeli spuštati kako nas nebi omela u kretanju, ali na svu sreću magla se brzo razišla i sunce je ponovo zasjalo.
Spuštali smo se drugom stranom Maglića, po stazi Klekovo pleće, kako bi izbjegli velike padine sa snijegom, a i da vidimo i drugu stranu ove prelijepe planine.
Po dolasku na dernečište, osvježili smo se i odmorili, a onda nastavili druženje do kasno u noć uz pjesmu i šale, te prepričavanje utisaka.
Uspon smo savladali za 3 sata i 40 minuta, dok je silazak trajao 3 sata i 50 minuta.
Ujutro nakon doručka, uslijedilo je pakovanje šatora i nastavak puta.
Prvo smo se zaustavili da pogledamo prašumu i vodopad Perućac, a zatim smo se spustili do Tjentišta da pohodimo spomenik na Sutjesci. Dan prije je tu bilo upriličeno obilježavanje godišnjice bitke na Sutjesci, pa je sve bilo puno vijenaca i cvijeća. Nakon obilaska Sutjeske uputili smo se prema Foči, gdje smo odmorili u restoranu Brioni, na rijeci Čehotini.
Dalje nas je put odveo do Goražda gdje smo se osvježili i malo prošetali gradom i divili se ljepoti Drine. Sljedeće smo zaustavljanje pravili na Romaniji, kako bi ručali i malo se osvježili. Nakon odmora na Romaniji, nastavili smo prema Zenici gdje smo završili naš izlet i rastali do sljedećeg druženja.

VEDRO!

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *