Obilježen 4. juli u MZ Šije

Picture 008

U organizaciji MZ Šije, 4. jula ove godine organizovano je obilježavanje Dana proglasa Komunističke partije Jugoslavije i poziva na otpor njemačkom fašizmu i njihovih saveznika 1941. godine, kada su jugoslovenski narodi otpočeli ustanke i borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Pred spomen obilježjem u Šijama okupio se manji broj građana MZ Šije sa predsjednikom Skupštine i Savjeta MZ, kao i nekoliko javnih i kulturnih djelatnika općine Tešanj, te odali poštu svim poginulim i stradalim od fašizma u našoj općini i posebno spomenuli poginule antifašiste MZ Šije.
U obraćanju organizatora istaknut je nemaran odnos prema tekovinama i spomenicima Narodno-oslobodilačkog rata 41.-45. pa i skrnavljenje istih, kao i osuda uklanjanja bista narednog heroja Huse Hodžića i pjesnika Muse Ćazima Ćatića iz gradskog parka u Tešnju.
Istaknuta je potreba za rekonstrukcijom postojećeg objekta spomenika gdje bi se ukomponovalo sjećanje na žrtve i minulog odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95., jer ako zaboravimo jedne, zaboravit ćemo i sve druge žrtve fašizma.

Predstavnici MZ Šije i predstavnici OOSDPBiH Tešanj položili su cvijeće na spomenik žrtvama fašizma u Šijama, poslije čega je nastavljeno druženje učesnika manifestacije uz gostoprimstvo domaćina.

Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *