ASFALTIRAN PUT HANOVI-LJUBETOVO

ASFALTIRAN PUT HANOVI-LJUBETOVO

U Ljubetovu, naselju u neposrednoj blizini lokacije HE „Vranduk“, puštenJE saobraćaj rekonstruisani asfaltirani put, finansiran sredstvima JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru Programa o prijateljskom okruženju EPBiH i Općine Zenica.

Simboličnim presijecanjem vrpce put su pustili u promet generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica, načelnik općine Zenica Husejin Smajlović i predsjednik MZ Vranduk podružnica Ljubetovo Izet Horić.

Velikom događaju za stanovnike sela Ljubetovo, osim brojnih građana prisustvovali su i federalni premijer Nermin Nikšić  i premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić.

Na svečanosti priređenoj povodom puštanja u promet ove saobraćajnice duge dva kilometre u vrijednosti od  353.568 KM,  istaknut je značaj ovakvih projekata za uspostavljanje partnerskih odnosa između Općine Zenica i JP Elektroprivrede BiH s ciljem unapređenja uslova života u lokalnoj zajednici, razvoja Općine Zenica i realizacije razvojnih planova JP EPBiH. Gradnja ove hidroelektrane, po riječima direktora Grabovice, za lokalnu zajednicu i mještane imat će razne benefite.

U okviru Programa o prijateljskom okruženju, vrijednog 1,5 miliona KM, JP Elektroprivreda BiH, u svrhu izgradnje hidroelektrane „Vranduk“, finansira realizaciju 34 projekta iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže te sporta u mjesnim zajednicama koje su u neposrednoj blizini lokacije hidroelektrane.

Nosilac aktivnosti na realizaciji projekata je Općina Zenica.

HE „Vranduk“, čija je vrijednost 126 miliona KM, planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu i njena izgradnja počet će 2014. godine.

Ukupna snaga HE “Vranduk” iznosit će 19,63 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *