Osvrt na 9. septembar Dan pobjede nad fašizmom u općini Tešanj

Tesanj

Posljednjih godina sve je više priče o neofašizmu u različitim pojavnim oblicima u svijetu, pa i kod nas u BiH. Naravno, svjesni smo da je fašizam donio mnogo zla čovječanstvu i stalno i iznova prijeti. Međutim, važnije je pitanje koliko je onih koji se suprostavljaju ovoj zlokobnoj pojavi.?! Antifašistička koalicija se odmah, po okončanju Drugog Svjetskog rata, razišla na ideološkim i ekonomskim interesima i željom za dominacijom „velikih“ nad „malim“ narodima.

Nedavno smo i sami u BiH bili žrtve velikodržavnih projekata, čiji se cilj ne može realizirati bez fašističke ideologije i praktičnih postupaka. Prvi korak ka ovom cilju je bio udar na sve pozitivne tekovine antifašističke borbe.

Umjesto normalnih i nužnih reformi i tranzicije jednog u drugi društveno – politički sistem, stupila je na scenu nacionalna homogenizacija sa različitim interesima i ciljevima što, neminovno, dovodi do konflikata.

Antifašisti, borci NOR-a, simpatizeri lika i djela Josipa Broza Tita su postali nepoželjni, bratstvo i jednistvo ogavno, prijatelji i komšije druge vjere zaboravljeni…

Socijaldemokratska partija BiH, koja u svom političko – programskom djelovanju baštini i štiti tekovine antifašizma, postaje omražena politička stranka. Nisu bili moćni ideolozi svih ovih pojava, ali su bile moćne „narodne mase“ koje su prihvatile retrogradne ideologije zla.

Aktivisti SDP-a su bili konstantno napadani, nazivani četnicima, a zabilježen je i slučaj kamenovanja i verbalnog napadani kada su na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1997. godine, uređivali Partizansko spomen obilježje u Tešnju.

Pokušaji da se obilježe značajniji datumi iz NOB-e i posjete spomen obilježja tog perioda, ne samo da nisu imali podrške, nego su i osuđivani , a SDP-a etiketirana kao izdajnička i kako sve ne…

Deveti septembar je Dan oslobođenja Tešnja od fašizma 1941.-1944. godine određen je kao Općinski praznik, Dan općine, koji se svake godine obilježava pod pokroviteljstvom Općine Tešanj, pa i ove 2013. godine.

Da li je obilježavanje bilo na poželjnom nivou, to može biti utisak svakog pojedinca, ali mi mislimo da nije.

Nije se osjetila praznična atmosfera u gradu, nedostaje sadržaja, na organizovanim manifestacijama je malo građana, više je onih po službenoj i protokolarnoj obavezi. Na odavanje pošte pred bistom narodnog heroja NOR-a Huse Hodžića, u krugu škole koja nosi njegovo ime, nema ni delegacije škole, a kamo li učenika, a neki su iz povorke od šehidskog obilježja do partizanskog obilježja „isparili“.

Ipak možemo konstatovati da je u proteklih 15 godina, od 1997. godine, načinjen veliki pomak, te da SDP pomalo prestaje biti usamljen u baštinjenju antifašizma na prostoru općine Tešanj.

Nadam se da će organizatori ovakvih i sličnih manifestacija ova zapažanja shvatiti kao dobronamjerna i da svi zajedno ove manifestacije organiziramo na višem, zasluženom, nivou!

 Komisija za informisanje OOSDPBiH Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *