RIJEKA USORA

581840_10151589143431507_320034908_n

Svjedoci smo ovih dana da je rijeka Usora u rejonu Kaloševića i Mrkotića dobila novi, ljepši i funkcionalniji izgled.

Naime, Agencija za vodno područje rijeke Save sa sjedištem u Sarajevu je u sklopu provođenja mjera iz PLANA I FINANSIJSKOG PLANA “AGENCIJE ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE” SARAJEVO ZA 2013. g. u kojem je predviđeno „Uređenje Usore u naselju Kalošević, Tešanj“ javnim pozivom-tenderom navedeni posao dodijelila firmi DOO ROADING iz Gračanice.

Radovi su izvedeni na tri „kritične“ tačke:
1.Desna obala Usore gledano prema Tesliću od mosta
( kamena utvrda-pozida dužine 80 metara ), lokacija na kojoj je dejlovanje vode dovelo do erozije zemljišta i stvorilo ozbiljnu prijetnju postojećem asfaltnom putu.
2.Desna obala Usore gledano prema Tesliću prije mosta
( kamena utvrda-pozida dužine 50 metara ), lokacija na kojoj je dejlovanje vode dovelo do erozije zemljišta i prijetnje postojećem asfaltnom putu.
3.Korito rijeke Usore ispod vodovodne brane u području Mrkotića,
(uklanjanje riječnih ostrva i drugih objekata koji spriječavaju nesmetan vodotok rijeke Usore bez produbljivanja postojećeg korita), lokacija na kojoj je postojeće ostrvo na sredini rijeke razdvajalo vodu na dvije strane, koja je svojim djelovanjem dovodila do erozije tla i uništenja obala i lokalnog puta.

Bitno je napomenuti da tokom radova nije bilo eksploatacije šljunka, već je rađeno klasično čišćenje korita radi omogućivanja normalnog protoka vode, dok je kompletan materijal izvađen iz rijeke iskorišten za utvrđivanje obala rijeke Usore.

Vrijednost izvedenih radova iznosi oko 30.000 KM, dok ostatak novčanih sredstava previđenih za općinu Tešanj i rijeku Usoru ( oko 70.000 KM ) još uvijek stoji na raspolaganju za nastavak radova na uređenju korita i obala rijeke Usore.

Po neformalnim saznanjima postoje uslovi za nastavak radova na uređenju obala i rijeke Usore u rejonu Kaloševića, što će zavisiti od kandidiranja projekata od strane općine Tešanj prema Agenciji za vodno područje rijeke Save.

Pored opisanih radova, neformalna grupa mladih sa područja Kaloševića u saradnji sa mjesnom zajednicom Kalošević je započela izgradnju „EKO PARKA“ pored rijeke Usore, koji je finansiran od strane Omladinske banke, Fondacije MOZAIK i općine Tešanj.

Vrijedni omladinci su uz nesebičnu pomoć članova Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ Kalošević-Tešanj izgradili dvije nadstrešnice sa stolovima i klupama od drvenih sortimenata koji su se izvanredno uklopili u prirodni ambijent rijeke Usore i predviđenog EKO PARKA.

Mjesna zajednica Kalošević će u narednom periodu nastaviti uređenje EKO PARKA dodatnim radovima za koje već postoje predviđena finansijska sredstva, u sklopu vizije općine Tešanj – sredina ekološke svijesti, čistoće i reda.

Udruženje sportskih ribolovaca će u narednom periodu pored postojećeg EKO PARKA izgraditi ribarsku stazu za održavanje sportsko-ribolovnih takmičenja, što će stvoriti još bolji ambijent na obalama rijeke Usore.

BISTRO

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *