Uspješna akcija pošumljavanje u ZDK

Uspješna akcija pošumljavanje u ZDK

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo, provelo je danas na području našeg kantona akciju „Let's Do It – Milion sadnica za 1 dan“ koja se danas provodi u cijeloj BiH.

Na površini od 15 hektara, više od 500 volontera posadilo je 37.000 sadnica. Mladim ljudima koji se bave ekologijom i svim drugim ljubiteljima prirode u Zenici, na području sela Seoce danas su se pridružili i Munib Husejnagić, premijer, Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Edin Terzić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša. Oni su zajedno sa više od 50 djevojaka i mladića posadili mlade sadnice bora, jele i smrče i na taj način još jednom ukazali na značaj očuvanja šuma i šumskog bogatstva i brige o njihovom održanju na ovom području.

Obraćajući se volonterima, premijer Husejnagić je kazao da mladi ljudi koji su već ekološki osviješteni, trebaju raditi na podizanju svijesti kod svojih vršnjaka o značaju čistoće životne okoline, ukazujući ovom prilikom na nekoliko divljih deponija smeća na koje su zajednički naišli na putu do mjesta Seoci. O značaju očuvanja životne sredine treba educirati sve kategorije stanovništva, od djece u vrtićima do najstarijih, kazao je premijer Husejnagić i dodao:

-Mi smo sa svoje strane učinili sve da šume zaštitimo i to prvenstveno donošenjem kantonalnog Zakona o šumama, čime smo prekinuli jedan period bezvlašća i uspostavili sistem kontrole nad korištenjem šuma i šumskog bogatstva.

Resorni ministar Bojan Bošnjak zahvalio je mladima na odzivu ovoj akciji istakavši da je njen cilj očuvanje opštekorisnih funkcija šuma, kao što su zaštita tla od erozije vodom i vjetrom, pročišćavanje voda i zaštita izvorišta pitke vode, povoljniji uticaj na klimu i poljoprivrednu djelatnost, pročišćavanje vazduha i proizvodnja kisika.

Treba spomenuti i to da je ovu sinhronizovanu akciju pošumljavanja koja se danas obavlja i u svim ostalim općinama Zeničko-dobojskog kantona, organizovalo Šumsko-privredno društvo ZDK, a na području Općine Vareš, zbog obimnog plana, pošumljavanje će biti obavljeno tokom dva dana, danas i 30. oktobra.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *