Vladina komisija u Bontexu i TTI-ju

Vladina komisija u Bontexu i TTI-ju

S ciljem da se privredi sa područja Zeničko-dobojskog kantona obezbijede uvjeti za što lakše razvijanje novih investicionih programa, skrati vrijeme potrebno za dobijanje neophodne dokumentacije od organa vlasti, od najnižeg do najvišeg nivoa, potrebno je indentificirati najveće prepreke u ostvarenju takvih nastojanja. To je zadaća posebne radne grupe koju je osnovala Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja ovaj projekat provodi u saradnji sa IFC-om – Međunarodnom korporacijskom grupom, članicom Svjetske banke. Ova vladina komisija već duži vremenski period obilazi perspektivne firme na području Kantona. Posljednju posjetu bilježimo u maglajskoj firmi „Bontex“ i zavidovićkom „TTI-ju“.

Ivica Mandura, savjetnik premijera, Haris Hrgić, pomoćnik sekretara Vlade, Osman Buza, pomoćnik ministra privrede i Amra Pojskić, stručni saradnik u Ministarstvu prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša razgovarali su sa vlasnicima ovih preduzeća o trenutnom stanju u proizvodnji te ponudili pomoć u razrješavanju nekih prepreka po pitanju dobijanja određenih dozvola. Sastancima u ovim firmama iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije prisustvovale su Eldara Šoše i a iz FIPA-e Dika Mustafić, šefica Odsjeka za podršku investitorima.

Pošto su i BONTEX i TTI u cijelosti investicije stranog kapitala razgovarano je o načinima da se domaća, često komplikovana i zamršena legislativa u određenim oblastima, pojednostavi i time omogući veći izvoz, a s tim i novo upošljavanje.

Inače, firma Bontex, vlasništvo Senajida Husića, proizvodi košulje i druge odjevne predmete po sistemu lohn poslova i svu proizvodnju izvozi u Švicarsku.Od januara iduće godine, pored postojećih 190 uposlenih, Bontex će uposliti još 200 radnika koji će proizvoditi medicinsku tekstilnu opremu i odjeću za ino partnere. Djelatnici Vlade Kantona ponudili su pomoć u pronalaženju adekvatnog kadra tekstilne struke, ali i informisalo o poticajima koje Vlada Kantona i druge institucije daju za povećanje proizvodnje i izvoza.

U zavidovićkom TTI-ju koji se bavi proizvodnjom kamina na plin i čvrsto gorivo, direktor Rifet Bečić, kazao je da su zainteresovani za podsticaje kao i korištenje Kreditno-garancijskog fonda Vlade Kantona jer su im potrebna obrtna sredstva. Ova firma, čiji vlasnik je holandska kompanija Termozet International, upošljava trenutno 59 radnika,a svu proizvodnju izvozi u Holandiju i Španiju. Proizvodni planovi se stalno uvećavaju, pa će umjesto prošlogodišnjih 2500, ove godine proizvesti 3000 kamina uz koje se paralelno radi i ukrasno gorivo od keramike za kamine na plin.

Tokom razgovora sa menadžmentom oba preduzeća, istaknuto je da su aktivnosti Vlade Zeničko-dobojskog kantona kao i FIPA-e od velike koristi za proizvodne kompanije, a naročito one koje svoje produkte plasiraju u zemlje Evropske unije.

Dogovoreni su konkretni poslovi i mjere koje će poduzeti kako kantonalna Vlada, tako i resorna federalna ministarstva i FIPA, posebno u dijelu koji se odnosi na izmjenu pojedinih zakona koji su kočnica daljnjem razvoju ne samo ovih, već i brojnih drugih firmi koje imaju iste probleme. Dogovoreno je da vlasnici Bontex-a i TTI-ja posjete kantonalno Ministarstvo privrede kako bi se dogovorili oblici podrške koju im Vlada Kantona može ponuditi, a sve u funkciji povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta, što je prioritet kantonalne Vlade.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *