JAVNI POZIV ZA POSLOVNE MLADE LJUDE

cerk-poziv

BIZNIS AKADEMIJA je program Jedinstvene organizacije mladih iz Jelaha u oblasti obrazovanja i (samo)zapošljavanja mladih koji se realizuje u okviru projekta ”Centar za razvoj karijere mladih – CERK”. Cilj programa je razvoj i jačanje ključnih kompetencija mladih neophodnih za njihovo usmjeravanje i efikasniju integraciju u tržište rada. Program se realizuje u partnerstvu sa privatnim sektorom i konzorcijem organizacija civilnog društva koji čine Jedinstvena organizacija mladih Jelah kao nosilac projekta i Univerzalna škola sporta Jelah, Centar za razvoj i podršku Tuzla, Topeer Doboj i Centar za omladinski rad i neformalno obrazovanje Maglaj kao partneri na projektu.

Program će omogućiti mladim ljudima da razviju nova (multifunkcionalna) i dopune postojeća poslovna znanja i vještine (kompetencije) neophodne svakom pojedincu/ki za lični razvoj, socijalno uključivanje i (samo)zapošljavanje. Informatička pismenost i poznavanje stranih jezika su jedan od osnovnih uslova za traženje posla i (samo)zapošljavanje. Socijalne i poduzetničke vještine nisu vezane za specifičan posao, već se odnose na uspješno obavljanje bilo kojeg posla i jačanje konkurentnosti mladih bilo da su ili planiraju biti uposlenici ili poduzetnici.

Program Biznis akademije je podijeljen u pet dijelova:

1. KURS ENGLESKOG JEZIKA
(Novembar 2013 – Februar 2014)
Kroz 36 školskih časova interaktivne obuke polaznici/ce Biznis akademije će pohađati kurs engleskog jezika u firmi CODING doo Tešanj. Shodno rezultatima ulaznog testiranja polaznici/ce će biti svrstani u jednu od 6 mogućih grupa: A1, A2, B1, B2, C1 ili C2. Polaznici/ce koji uspješno završe kurs će ovladati vještinama komunikacije na engleskom jeziku u pisanom i govornom obliku, te steći certifikat o poznavanju engleskog jezika shodno nivou znanja kojim ovladaju.

2. INFORMATIČKA OBUKA (ECDL)
(Novembar 2013 – Februar 2014)
Kroz 70 školskih časova praktične i teoretske obuke polaznici/ce Biznis akademije će pohađati program ECDL obuke u firmi ASCOM doo. Obuka obuhvata 4 modula i teme: Windows i Windows explorer, MS Word, MS Excel, Internet explorer i MS Outlook. Polaznici/ce će steći međunarodni ECDL certifikat priznat u BiH i više od 150 zemalja širom svijeta.

3. ŠKOLA ZA RAZVOJ SOCIJALNIH VJEŠTINA
(Novembar 2013 – Mart 2014)
Kroz 36 sati edukacije bazirane na principima, pristupu i metodologiji neformalnog obrazovanja polaznici/ce Biznis akademije će pohađati Školu za razvoj socijalnih vještina koja obuhvata 6 cjelodnevnih treninga i teme: uvod u socijalne vještine, verbalna i neverbalna komunikacija, timski rad i donošenje odluka, asertivnost, upravljanje vremenom i stresom i upravljanje konfliktom. Cilj škole je razviti sposobnosti prilagođavanja i pozitivnog ponašanja koje omogućuju mladim ljudima da se uspješno nose sa izazovima i zahtjevima u različitim poslovnim okruženjima i situacijama.

4. ŠKOLA ZA RAZVOJ OMLADINSKOG PODUZETNIŠTVA
(Novembar 2013 – Mart 2014)
Kroz 36 sati edukacije bazirane na principima, pristupu i metodologiji neformalnog obrazovanja polaznici/ce Biznis akademije će pohađati Školu za razvoj omladinskog poduzetništva koja obuhvata 6 cjelodnevnih treninga i teme: osnove omladinskog poduzetništva, prezentacija i pregovaranje (poslovna komunikacija), planiranje i upravljanje vlastitim biznisom/poduzećem, istraživanje i analiza tržišta, izrada poslovnog plana, marketing plan i marketing alati (marketing mix). Cilj škole je razviti poslovne vještine i znanja mladih (poslovne kompetencije) koje će omogućiti mladim ljudima da postanu stručni ili stručniji na tržištu rada te da imaju uspješniju poslovnu karijeru.

5. ZAVRŠNI ISPIT (STUDIJA SLUČAJA)
(Mart – April 2014)
Svi polaznici/ce Biznis akademije koji uspješno prođu najmanje 80 % vremena/aktivnosti u okviru Biznis akademije moraju polagati i završni ispit. Ideja završnog ispita se bazira na učešću u studiji slučaja koja se odnosi na riješavanje realnih poslovnih slučajeva/izazova. Studija slučaja predstavlja individualno ili timsko takmičenje polaznika/ca Biznis akademije u kojem će učestvovati i nekoliko poduzeća sa područja općine Tešanj koji će mladima pružiti priliku da riješe njihov poslovni slučaj/izazov, demonstriraju stečene vještine i osvoje vrijedne nagrade (tri nagrade). Studija slučaja je jedinstvena prilika koja spaja znanje i vještine, poduzeća i polaznike/ce Biznis akademije, polaznike/ce Biznis akademije međusobno, poduzeća međusobno, učenje i zabavu. Teme završnog ispita/studija slučaja će se naknadno utvrditi ali će dolaziti iz različitih sektora što će polaznicima/cama omogućiti da izaberu temu u kojoj su najjači i u kojoj mogu pokazati usvojene kompetencije i kreativnost.

Nakon realizovanih časova stranih jezika i informatičke obuke, zatim treninga u okviru škole za razvoj socijalnih vještina i škole za razvoj omladinskog poduzetništva te polaganja završnog ispita organizovati će se Ceremonija dodjele CERK Certifikata za polaznike/ce koji su prisustvovali na najmanje 80% vremena i aktivnosti u okviru Biznis akademije.

Pozivamo zainteresovane i motivisane mlade ljude između 15 i 30 godina sa područja općine Tešanj koji žele uzeti aktivno učešće u ovom programu i na taj način razviti ili unaprijediti vlastite poslovne kompetencije i stručnost neophodnu u bilo kojem poslovnom okruženju ili situaciji, bilo da ste ili planirate biti uposlenik/ca ili poduzetnik/ca.

Broj mjesta je ograničen, učešće BESPLATNO, stoga se požurite i prijavite…

ROK ZA PRIJAVU JE 15.11.2013.
Više informacija o Biznis akademiji i prijavni formular možete dobiti putem:
T: +387 32 664 114; E: [email protected]; W: www.cerk.ba; F: www.facebook.com/cerk.ba

Projekat ”Centar za razvoj karijere mladih – CERK” se realizuje u okviru UNDP-ovog projekta ”Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III” kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Budite kreatori Vaše budućnosti!

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *