Srebrenica don′ t forget!!!

IMG_6413

U sklopu Godišnjeg plana i programa škole već nekoliko godina unazad učenici Osnovne škole « Džemal Bijedić « Miljanovci, u organizaciji nastavnica islamske vjeronauke Mudrov Nisvete i Okić Almire posjećuju Memorijalni centar u Potočarima i Srebrenicu.
U petak, 01.11. autobus sa učenicima predmetne nastave i nekoliko nastavnika i roditelja posjetio je ova mjesta i odao počast stradalim.

U Potočare se stiglo oko 11 sati i učenici su zajedno sa nastavnicama proučile Hatma- dovu za hatmu koju su proučili učenici naše škole prethodnih dana.

Nakon toga krenulo se za Srebrenicu gdje su muški klanjali džuma namaz.

U Srebrenici je posjećena Guber voda, po kojoj je Srebrenica i prije rata bila veoma poznata.

U popodnevnim satima ponovno smo svratili u Potočare gdje je u kompleksu nekadašnje tvornice akomulatora a sada Memorijalnog centra od strane uposlenika ovog centra realizovan čas historije i pogledan film o događajima koji su prethodili stravičnom zločinu stradanja Bošnjaka na ovom prostoru kao i o svemu što se događalo od trenutka kada je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom pa do pada Srebrenice i nezapamćenog zločina koji se tada desio.

Mir, tišina, suze, nevjerica- sve se nekako uskomešalo u nama po izlasku iz centra…

Treba čuvati od zaborava Srebrenicu, Potočare, Bratunac, Vlasenicu , Foču…. i ostale bosansko-hercegovačke gradove…

Da nam se tako nešto više NIKADA ne desi….

Treba sačuvati uspomenu na sve što se dešavalo 1992-1995. godine i ići naprijed- ponosni i spremni da budemo još jači i ponosniji.
Kao što je to i naša Bosna i Hercegovina…

Medijsko- informativna sekcija škole

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *