25. novembar-Dan državnosti BiH

P1000603

Povodom 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u OŠ ”Kulin Ban”- Tešanjka te u Područnim školama Kraševo i Lepenica upriličen je prigodan kulturno-zabavni program. Plesom, pjesmom ili recitacijom, učenici su željeli čestitati rođendan domovini. Enterijer naše škole krasili su kako literarni, tako i likovni radovi. Ukazano je na važnost obilježavanja ovog dana s ciljem da naraštaji koji dolaze njeguju vrijednosti i ljepote svoje domovine.

DOMOVINA

Domovina nije riječ iz spomenara, to je riječ koja se gradi svim srcem.Ta riječ ima samo osam slova, ali i osamsto značenja u našim srcima.U srcima je ugravirana riječ domovina.Mada je neki olako svataju.Mnogima ta riječ predstavlja strani, neznan pojam.Tu riječ treba poštovati,voljeti i uzdizati. Samo da spomenem Sarajevo, olimpijski grad i Trebević, najvišu planinu.Olimpijske igre kad su bile mnoge su se zemlje takmičile. Gotovo svaki grad u našoj domovini ima svoje značajno mjesto ili neki događaj.Naša zemlja odiše ljubavlju.One koji su u tuđini poziva nostalgija. Mnogi su otišli za boljim životom, ali ovakvu zemlju ne mogu naći. Naša zemlja je imala mnoge borbe,poteškoće, ali je ostala jaka.Zato je mi ne trebamo ništiti već biti ponosni što tu živimo.Bosna je industrijski veoma razvijena što i predstavlja problem.Naš zrak pati,a i mi s njim.Buduće generacije treba učiti ,savjetovati da ne zaborave ko su, šta su i gdje su im korijeni.

Teo Lukić- VIII-1

 

 

Mojoj dragoj Bosni i Hercegovini

Čekati! Glagol dobro znani mojoj Bosni. Čekala je u tišini, padala je i uvijek se iznova dizala. Svašta su joj radili, palili, mučili, razarali. Ali, ona se nije predavala. U jednoj ruci držala je sunce, a u drugoj pepeo. Suncem je grijala najbolnije rane, iz pepela se dizala i postajala jača i snažnija. Na njenom licu bore, stoljećima ispituju događaje. To je moja domovina. STIDLJIVA, UMJERENA, ALI PRKOSNA.

Nadina Mehinović- VII-b

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *